Ünnepnapra ébredtünk: Kovács Antal sporttörténeti győzelme harminc esztendővel ezelőtt ezen a napon, 1992. július 28-án, egészen pontosan 22 óra 55 perckor született, s csalt könnyeket sokak szemébe.




Részlet a Nemzeti Sport akkori számából:

Igaz, hogy már junior Európa-bajnok és felnőtt Eb-bronzérmes az egyetemista szőke fiatalember, de nemzetközi rutinja viszonylag kevés. Ám Kovács mindenre rácáfolt, amit a tatamin produkál, az még egy olimpiai bajnoknak is a becsületére vált volna.

Első ellenfele az angolai Torres volt. Ez amolyan bemelegítő játék volt, ugyanis a harmadik percben már Kovács győzelmét hirdették, amely két hét pontot érő, nagykülső gáncs formájában érkezett.
A következő, a második fordulóban a FÁK-beli Eb-ezüstérmes Szergejev következett, aki már nehezebb próbának tűnt, különösen úgy, hogy Anti szeméből egy akció közben kiesett a kontaktlencséje, amelyet aztán rövid próbálkozás után dühösen adott oda a csapat orvosának, Béres Györgynek.

Nem befolyásolta ez sem a teljesítményét, sem a tisztánlátását. Okosan gondolkodva cselgáncsozott, és a negyedik percben egy kiskülső horoggal öt pontot ért el, előnyét a mérkőzés végéig meg is őrizte. Jogosan ugrott talpra a nézőtéren edzője, Hangyási László, aki ide is elkísérte a tanítványát.

Az ágdöntőbe jutásért a súlycsoport egyik legnagyobb egyéniségét kellett legyőznie, az 1988-as olimpia aranyérmesét, a brazil Miguelt. Jól kezdődött a találkozó, aztán szomorúbban folytatódott, ám hatalmas örömmel ért véget: Kovács bokadobása három pontot ért. Ezt überelte a brazil egy ötpontossal, amire azonban egy perc múlva érkezett a válasz, egy csodálatosan kivitelezett, nagy ívű, hét pontot érő belső combdobás formájában. A mérkőzés utolsó percében a fiatal magyar judós a nagy öregek rutinjával őrizgette előnyét, ami azt jelentette, hogy az esti ágdöntőben a hollandok Európa-bajnoka, Mayer ellen léphetett tatamira.

A Kovácsnál hét évvel idősebb, jóval tapasztaltabb versenyzőtől azonban nem ijedt meg a húszéves magyar cselgáncsozó. A harmadik percben horogledöntésből öt pontos előnyt szerzett, amit tartani is tudott. Győzelme sporttörténeti jelentőségű, hiszen az olimpiák történetében nem volt még magyar cselgáncs finalista.

A döntő előtt Kovács tűnt nyugodtabbnak, látszott rajta, hogy minden idegszálával a soron következő mérkőzésre koncentrál. A brit Stevens valamivel alacsonyabb, zömökebb, ám első pillantásra erősebb testalkatúnak tűnt. S mérkőzésük első perce is ezt igazolta. Egy földharc után Kovács éppen csak szabadulni tudott a szorításából, ezt követően azonban Stevens alig-alig táadott, vagy amikor igen, akkor Anti kiválóan blokkolta kísérleteit. Az utolsó tíz másodpercet már hangosan számolta a magyar tábor, s amikor az a fránya mutató a nullmásodpercre ért, Kovács Antal olimpiai bajnokként emelhette ég felé a kezét.




A judós arany története a TeleSport magazinjában

 
Egy másik nagy eseménynek is kerek évfordulója van: 2012. július 28-án a londoni olimpián ünnepelhettük a magyar judo első olimpiai érmesét: Csernoviczki Éva a 48 kilogrammosok küzdelmeiben állhatott fel a dobogó harmadik fokára.



S bár nem kerek évforduló, milyen az élet, Tóth Krisztián egy esztendővel ezelőtt ezen a napon szerzett bronzérmet a tokiói olimpián...




OLIMPIAI HELYEZÉSEINK

ARANYÉRMES (1)
Kovács Antal (1992, Barcelona)

EZÜSTÉRMES (3)
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)

Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES (5)
Tuncsik József (1976, Montreal)

Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)
Tóth Krisztián (2021, Tokió)


ÖTÖDIK HELYEZETT (11)
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)
Ungvári Miklós (2016, Rio de Janeiro)
Pupp Réka (2021, Tokió)

HETEDIK HELYEZETT (12)
Szabó Ferenc (1972, München)
Csák József (1988, Szöul)
Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)
Bor Barna (2012, London)
Csernoviczki Éva (2016, Rio de Janeiro)
Karakas Hedvig (2016, Rio de Janeiro)
Joó Abigél (2016, Rio de Janeiro)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Arcanum
Nemzeti Sport)