Rövid interjút közölt az IJF az 81 kilogrammosok világbajnoki címvédőjével, a német Alexander Wieczerzakkal. Az öt kérdésből és öt válaszból álló mini interjú egy sorozat tizenharmadik epizódja, az IJF a bakui világbajnokság rajtjáig mind a tizennégy aktuális világbajnokot megszólaltatja – az interjúkat a Judoinfo magyar nyelven juttatja el olvasóihoz.




– Az esélytelenek nyugalmával szerepelhettél a 2017-es budapesti világbajnokságon, hiszen előtte még nem győztél IJF-versenyen. Őszintén számítottál arra, hogy megnyerheted a világbajnokságot?
– 2016 nem volt túl jó év számomra. Dengue lázam lett a kubai Grand Prix-viadal idején, aztán a visszatérésemet keresztezte egy bordatörés – válaszolt Alexander Wieczerzak. – Mindez véget is vetett az olimpiai álmaimnak, nem juthattam el Rio de Janeiróba. Ezután azt mondtam a családomnak, rendben, a rossz dolgok megtörténtek, de jövőre én leszek a világbajnok. Feladni a harcot számomra nem opció.

– Volt hat mérkőzésed Budapesten. Mesélj arról a napról, amikor legyőzted a világbajnoki érmeseket és az olimpiai bajnokot!
– Ha őszinte akarok lenni, olyan voltam, mintha egy alagútban mennék, csak az elődöntő végén, amikor legyőztem Haszan Halmurzajevet, akkor döbbentem rá, hogy hol járok. A német közönség azt skandálta, „Finale, ohhho!”, sohasem fogom elfelejteni azt a pillanatot. Aztán amikor megnyertem a döntőt is, az egészen szürreális volt.

– Hogyan lehet leírni azt az érzést, amikor valakit világbajnokká koronáznak?
– Tavaly januárban a japán Nagasze Takanori Németországban járt. Ő volt az aktuális világbajnok, ls az járt az eszemben, hoppá, ő a piros hátszámot viselheti. Nem tudom elképzelni, hogyan lehet világbajnokká válni. S ugyanebben az évben a lehetetlen valósággá vált…

– Hogyan változtatta meg az életed ez a győzelem?
– Az életem még stresszesebbé vált, de a jó értelemben. Mert az tény, hogy Németországban a judo nem annyira népszerű, jó érzés volt, hogy a sportágamat közelebb hozhattam a német médiához. Most már könnyebb elmondani mindenkinek, hogy milyen fantasztikus sport a judo.

– Ott leszel Bakuban, hogy megvédd a címed?
– Hosszú ideig sérült voltam, aztán a felépülésem után Japánban edzőtáboroztam. Természetesen ott leszek Bakuban, és az álmom, hogy a lehetetlent újra valósággá változtassam.

 

Expressz interjúk:

Marius Vizer, IJF-elnök
Aszahina Szara (japán)
Sumiya Dorjsuren (mongol)
Nemanja Majdov (szerb)
Clarisse Agbegnenou (francia)
Mayra Aguiar (brazil)
Naohisza Takato (japán)
Teddy Riner (francia)
Abe Hifumi (japán)
Wolf Aaron (japán)
Sisime Ai (japán)
Tonaki Funa (japán)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF
Fotó: MJSZ, Horváth György)