Rövid interjút közölt az IJF a 60 kilogrammosok világbajnoki címvédőjével, a kétszeres világelső japán Naohisza Takatóval. Az öt kérdésből és öt válaszból álló mini interjú egy sorozat hetedik epizódja, az IJF a bakui világbajnokság rajtjáig mind a tizennégy aktuális világbajnokot meg fogja szólaltatni – az interjúkat a Judoinfo magyar nyelven juttatja el olvasóihoz.




– Világbajnoki címvédőként mi a legnagyobb kihívás 2018-ban, hogy újra világbajnoki aranyérmet szerezz?
– A célom az, hogy ismét a dobogó legfelső fokára állhassal. de mindemellett azt szeretném elérni, hogy a győzelmeimet megggyőző teljesítménnyel érjem el – válaszolt Naohisza Takato.

– Kik a legkeményebb ellenfeleid, és hogyan készülsz fel rájuk?
– Számtalan riválisom van szerte a világból. Ha csak egyet választhatnék közülük, a kazah Szmetovot nevezném meg. Az egyes ellenfelek szempontjából nincs semmi különös a felkészülésemben, mert tudom, hogy ha képes vagyok a legjobb teljesítményt nyújtani a tatamin, akkor bárki ellen megszerezhetem a győzelmet. Vagyis elsősorban önmagammal szemben kell megnyernem a csatákat.




– A japán judósok minden súlycsoportban az esélyesek közé tartoznak. Hogyan tudsz megbirkózni ezzel a különleges nyomással?

– Elveszítettem az olimpiát, mert nem tudtam ezt kezelni, pedig egy sikeres sorozat velejárói az egyre növekvő elvárások. A versenyek napján igyekszem teljesen kizárni a külvilágot és csak a küzdelmeimre fókuszálok.

– Mi a judo legnagyobb értéke számodra?
– A barátság. A judo nélkül nem lenne ennyi barátom a világ minden pontjáról.

– Mire tanított meg a judo?
– Könyörületre és empátiára. A judo nem csak győzelemről és vereségről szól, erkölcsösebb emberré tesz.

 

Expressz interjúk:

Marius Vizer, IJF-elnök
Aszahina Szara (japán)
Sumiya Dorjsuren (mongol)
Nemanja Majdov (szerb)
Clarisse Agbegnenou (francia)
Mayra Aguiar (brazil)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)