Rövid interjút közölt az IJF a +100 kilogrammosok világbajnoki címvédőjével, a francia judós legendával, Teddy Rinerrel. Az öt kérdésből és öt válaszból álló mini interjú egy sorozat nyolcadik epizódja, az IJF a bakui világbajnokság rajtjáig mind a tizennégy aktuális világbajnokot meg fogja szólaltatni – az interjúkat a Judoinfo magyar nyelven juttatja el olvasóihoz.




Senkinek sem kell bemutatni a sportágban: tízszeres világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok. Előbbivel csúcstartó, de 2020-ban olimpiai rekorderré is válhat.

– Ha már mindent megnyertél, mi motivál a folytatásra?
– A judo szeretete. És még mindig fiatal vagyok, még sok klassz dolog vár a tatamin, és amíg tanulhatok, hogy még jobb legyek a sportágamban, amíg érmeket szerezhetek, addig folytatom – válaszolt Teddy Riner.

– Nagyon aktív vagy a social media felületein, élversenyzőként milyen jelentősége van ennek az életedben?
– Fontos számomra, hogy kommunikáljak a szurkolókkal, amilyen intenzíven csak lehet, hogy megosszak különleges pillanatokat másokkal. Így mindig velem vannak egy kicsit, s minél többször vannak velem egy kicsit, annál közelebb állunk egymáshoz.

– Kit tartasz a legerősebb ellenfelednek, és hogyan készülsz ellene?
– Ma a nemzetközi mezőnyben bárki legyőzhet bárkit, a színvonal egyre magasabb, nekem pedig ehhez kell folyamatosan alkalmazkodnom. Ez a legfontosabb feladat, csak így lehet ma valaki a sportágában. Alapvetés számomra, hogy sohasem becsülöm le az aktuális ellenfelemet.

– Indulni fogsz az idei bakui világbajnokságon?
– Sajnos a karrierem érdekében meg kellett hoznom egy nehéz döntést. Nem fogok indulni, szükségem van egy kis pihenésre, hogy még versenyezhessek néhány évet. Mondjuk 2024-ig. Miért ne?!

– Mi számodra a judo legnagyobb értéke?
– A tisztelet és a bátorság. De leginkább talán a tisztelet. Enélkül nem tudunk harcolni, ez formál bennünket emberré a tatamin és azon kívül is.

 

Expressz interjúk:

Marius Vizer, IJF-elnök
Aszahina Szara (japán)
Sumiya Dorjsuren (mongol)
Nemanja Majdov (szerb)
Clarisse Agbegnenou (francia)
Mayra Aguiar (brazil)
Naohisza Takato (japán)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)