Újabb szép magyar siker született az Abu-dzabiban zajló Grand Masters-világbajnokságon: Haja János a dobogó második fokára állhatott.




Az M4-es korcsoportban (45-49 évesek) Haja János a francia Carrasco ellen vazarival, a litván Paulauskas ellen pedig ipponnal nyert a nehézsúlyúak küzdelmeiben. Az elődöntőben az erdélyi Szőcs László volt az ellenfél, akinél Haja János vazarival bizonyult jobbnak. A fináléban a moldovai Marinescu nyert, így Haja László a dobogó második fokára állhatott fel.

A létavértesi judós – aki éremért utazott Abu-dzabiba – nem először került éremközelbe az IJF Grand Masters-világbajnokságok történetében, az első, 2009-es sindelfingeni vb-n ötödik lett, ezúttal azonban az ezüstérmet is hazahozhatja!

Az M3-as korcsoport 100 kilósai között Horváth Tamás a francia Khiar ellen győzelemmel kezdett, majd alul maradt az oprosz Kurbanovval szemben. A vigaszágon is sikerült meccset nyerni, méghozzá az osztrák Cutajar ellenében, így Horváth Tamás a hetedik helyen végzett a világbajnokságon.

Az M2-es korcsoport 90 kilósai között Kozma József brit és orosz ellenfelétől egyaránt vereséget szenvedett, így nem folytathatta a küzdelmeket – aligha vigasztalja, hogy nem akárkitől kapott ki, legyőzője, a brit Childs egészen a döntőig menetelt.

Ugyanebben a korcsoportban a nehézsúlyú Malik Zoltán két vereséggel helyezetlenül zárta a komoly mezőnyt felvonultató világbajnokságot, legyőzői közül a mongol Dorjpalam ezüst-, az orosz Batyikov pedig bronzérmes lett.

Az M5-ös korcsoportban (50–54 évesek) között a 73 kilogrammos súlycsoportban lépett tatamira Zatik József, aki a francia Halabitól ipponnal, az azeri Alijevtől pedig egy intéssel kikapott, így nem jutott be a legjobb nyolc közé.
 


Az első nap magyar sikerei után kis, kilenc fős küldöttségünk egy arany- (M9, 100 kg, Péter Sándor), két ezüst- (F3, 57, Vészi Klára és M4, +100, Haja János) és egy bronzéremmel (M7, 100, dr. Nagy-Hinst István) fejezték be az 5. IJF Grand Masters-világbajnokság küzdelmeit Abu-dzabiban. A tornán ötvenhat ország csaknem hétszáz judósa lépett tatamira.


A magyar eredmények
FÉRFIAK
M2. 90 kg:
Kozma József helyezetlen. +100 kg: Malik Zoltán helyezetlen
M3. 100 kg: ...7. Horváth Tamás
M4. +100 kg: ...2. Haja János
M5. 73 kg: Zatik József helyezetlen
M7. 100 kg: ...3. dr. Nagy-Hinst István
M9. 100 kg: 1. Péter Sándor
NŐK
F3. 57 kg: ...2. Vészi Klára

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Andre de Heus)