Vasárnap megkezdődik az idei Grand Masters-világbajnokság, Sindelfingen, Budapest, Frankfurt és Miami után ezúttal az Egyesült Arab Emírségek-beli Abu-dzabi lesz a házigazda. A magyar nemzeti színeket kilenc versenyző képviseli.



Péter Sándornak már van három IJF-világbajnoki aranya...


Sokan kétkedve fogadták, milyen sikere lesz a közel-keleti világbajnokságnak. No nem a rendezés színvonalát tekintve, ebből a szempontból ugyanis aligha fognak hibázni a vendéglátók. Az viszont beszédes, hogy a korábbi IJF-világbajnokságok nyolcszáz-ezer fős indulói létszámával szemben hétfőn még „csak” négyszázhatvanhárom judós szerepelt a hivatalos nevezési listán. Persze, az is lehet, hogy a rajtig felduzzad majd ez a szám.

Ami a magyar csapatot illeti, a mieink is népesebb csapattal vettek részt a korábbi vb-ken, Flóri Miklós vezetésével ezúttal kilencen lépnek majd tatamira: Vészi Klára, dr. Borbély Attila, Haja János, Horváth Tamás, Kozma József, Malik Zoltán, dr. Nagy-Hinst István, Zatik József és Péter Sándor.

„A csapat tagja többek között az idei Európa-bajnoki érmes Vészi Klára, Péter Sándor és Nagy Hints István, elsősorban tőlük várhatunk jó eredményt – mondta Flóri Miklós csapatvezető. – Köztudomású, hogy a kétezres évek elején mi indítottuk el a judosportban a harminc év felettiek versenyzését, azóta a masters judo rendkívüli fejlődést tett meg, s ma már az egész világon tömegek gyakorolják. Legjobb példa erre, hogy a világversenyeken rendre több száz ember vesz részt. Abu-dzabi, mint helyszín nem volt túl szerencsés választás a szervezés szempontjából, a csapatunk például az utolsó pillanatban kapta meg a vízumokat.”

A mieink az IJF Grand Masters-világbajnokságok történetében már több tucatnyi medált nyertek el: Sindelfingenben két arany- (Gyáni János és Péter Sándor) és hét bronz-, Budapesten tizenkét arany- (Kunyik Zsolt, Tölgyesi Krisztián, Bíró Tamás, Németh Tibor, Szemler István, Kersics Antal, E. Kovács János, Csihi János, Vass Barnabás, Domonkos Bernadett, Nagy Patrícia, Tamás Ibolya), négy ezüst- és tizenhárom bronz-, Frankfurtban két arany- (Tamás László, Péter Sándor), egy ezüst- és öt bronz-, Miamiben pedig egy arany- (Péter Sándor), három ezüst- és egy bronzérmet szereztek.


A párizsi Európa-bajnokság magyar aranyérmét Vészi Klára (középen) szerezte


Az idei szupermezőnyt felvonultató párizsi Európa-bajnokságon is remek volt a magyar mérleg: összesen öt érmet szereztek a mieink: Vészi Klára arany-, Németh Károly és Péter Sándor ezüst-, Büki Péter és Nagy-Hinst István pedig bronzérmes lett.



 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás
EJU, Andr de Heus)