Augusztus 2-tól 11-ig az olaszországi Torinó ad otthont a 8. Masters (Veterán) Világjátékoknak, amelyre hasonlóan az olimpiához négyévente kerül sor, a harmincöt év feletti korosztály részére.




A világjátékokat a svájci székhelyű Nemzetközi Masters Játékok Szövetsége (IMGA) szervezi, amely szervezet célja, hogy az olimpiai mozgalmat és az Olimpiai Charta „sport mindenkié” filozófiáját támogassa.

A Masters Világjátékok résztvevőinek száma többszöröse az olimpiai játékokon indulóknak. Az idén egy híján száz országból tizenkilencezer veterán sportoló harminc sportágban méri össze az erejét Torinóban. A programban most először a judo is szerepelt.




A Közgáz SC két versenyzője még a 2011-es frankfurti masters világbajnokságon hallott először a Világjátékokról, amelyről itthon sajnos a média meg sem emlékezett. A 40-44 évesek korosztályában Raskó Attila csak az elődöntőben nem bírt litván ellenfelével, a többi mérkőzését ipponokat dobálva nyerte, így az értékes harmadik helyet szerezte meg a 90 kilogrammban.




Hasonlóan sikerült a 73 kilogrammos Tuncsik Zsolt szereplése is, aki a 45-49 évesek között viszont csak a döntőben csúszott el a banánhéjon. Olasz ellenfele öt másodperccel a mérkőzés vége előtt sajnos tudott egyet dobni, de így is újabb érem, ezüst lett belőle!


Judo a torinói Masters Világjátékokon


És még egy komoly bravúr! Bár ők ketten nem alkothattak versenyképes nemzeti csapatot, Attila teljesítményét látva a kazah csapat – amelynek megsérült a 90 kilós judósa – felkérte, hogy segítse őket. A kilenc induló csapat közül az oroszokat, majd a brazilokat legyőzve a döntőbe jutottak, ahol az olasz csapat sem bírt ellenállni nekik. Külön öröm volt, hogy Attiláé volt a csapat harmadik győzelme, amely az aranyérmet jelentette számukra!




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Közgáz SC)