„A judo több mint sport”. Zatik József negyedik danos judomester a XVIII. kerületben született hatvanhárom éve, itt járt iskolába és itt él aktív életet a családjával. A BP18 cikke.




Zatik József (a dobogón balról a második) Európa-bajnoki címének megvédésekor


Nagyon sokan ismerhetik a kerületben Zatik Józsefet, a vállalkozásai és a társadalmi életben betöltött szerepe révén.

Alapító tagja a huszonhárom éve működő Pestszentlőrinc Lions Clubnak, amely sok más tevékenysége mellett a XVIII. kerületi SOFI és a Gyöngyvirág utcai nevelőotthon gyermekeinek szervez programokat és nyújt támogatást.



A sport hamar beköszöntött az életébe, gyerekként próbálkozott futballozással, de az igazi örömöt a judo jelentette számára, amikor 1973-ban elkezdett edzésre járni a Lakatos úti általános iskolába. Tizenöt éves korától a Budapesti Honvéd színeiben versenyzett. Jelölték az 1980-as moszkvai olimpiára, de fontosabbak voltak számára a tanulmányai, így nem kapott esélyt a kvalifikációra.

Hosszú kihagyás után, 1997-ben nyílt lehetősége a judo újrakezdésére. Magyarországon az elsők között alakult meg a világon egy csak kiöregedett judósokból álló veterán sportklub, a Magyar Judomesterek Klubja. Újra rendszeresen edzett, s 2000-ben részt vett első nemzetközi versenyén, a kabadai Sydney-ben, ahol a saját súlycsoportjában és a súlykorlát nélküli open kategóriában egyaránt harmadik helyezést ért el. 2022-ben és 2023-ban a saját korosztályában és súlycsoportjában Európa-bajnok lett. 2023-ig nyolcvan veterán versenyen indult, Japántól az Egyesült Államokig.




Rendszeresen fut, kétszer lefutotta a félmaratont. Részt vesz a kerületi március tizenötödikei futóversenyen, amelyen 2022-ben nyolc kilométeres távon harmadik helyezést ért el korosztályában.

„A célom az, hogy nyolcvanéves koromig járjak edzésre, és ha nem lenne ellenfelem a versenyeken, akkor is ott legyek a tatamin. Példát szeretnék mutatni a korosztályomnak, hogy érdemes mozogni, érdemes karbantartani a testünket, és sohasem késő elkezdeni vagy újrakezdeni a mozgást, a sportot. Hálás köszönet a feleségemnek, aki a versenyeimet ifjúkorunk óta végigizgulta, osztozott a kudarcaimban és a sikereimben” – mondta Zatik József.

A XVIII. kerületi önkormányzat 2008-ban Pro Urbe Pestszentlőrinc-Pestszentimre kitüntetést adományozott Zatik Józsefnek. 2018-ban a Magyar Judo Szövetség a Magyar Judóért kitüntetés bronzfokozatában, 2022-ben az Év veterán judósa címben részesítette.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: BP18)