Éremért utazott, végül ötödik lett Haja János, a Létavértes SC ’97 judokája – aki ezen a napon ünnepli ötvennegyedik születésnapját –, a kétszeres vb-ezüstérmes kiválóság a veterán világbajnokságon vett részt Krakkóban. A Haon cikke.




Az eseményen hatvan ország nyolcszázharminchét judósa lépett tatamira, Haja János az M5-ös (50-54 év közöttiek) korcsoport +100 kilogrammos mezőnyében indult, az első fordulóban a francia Thierry Bordes-t legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé, majd az elődöntőbe az ukrán Mikola Vintonyak testén át vezetett az út.

A döntőbe jutásért az örmény Grigorij Garjanc intéssel győzedelmeskedett csak a magyar judós fölött, a harmadik helyért pedig az ugyancsak francia Frederic Blon egy vazarit érő akcióval nyerte meg a meccset.

„Kis szerencsével meglehetett volna az érem – hangsúlyozta a Naplónak az ötvenhárom éves sportember. – Nagyon nívós mezőny gyűlt össze, aminek következtében a legutóbbi évek legkeményebb világbajnokságán vagyok túl. A súlycsoportomban tizenketten voltunk, már az első fordulóban világ- és Európa-bajnoki érmesek búcsúztak.”

„A fináléba jutásért intésekkel kaptam ki három-kettő arányban, a bronzéremtől pedig egy akcióponttal estem el. Indítottam egy combdobást, amiről a francia lelépett, és kézzel meghúzott előre, én pedig hasra, vállra estem. Utána próbálkoztam láb- és testdobásokkal, de nem tudtam már behozni a hátrányt” – idézte fel a kétszeres vb-ezüstérmes judoka, aki azt is elmondta, ebben a sportágban nem szabad elesni, mert a bíró dönti el, hogy megadja-e a pontot az akcióra vagy sem, és ezúttal sajnos ennek a magyar volt a kárvallottja.

Haja János dolgát nehezítette, hogy ezúttal nem tudott elutazni edzője, Raus Tamás, így nem volt kivel átbeszélni a mérkőzések tanulságait, és felkészülni a következő összecsapásra. „Ugyan az éremért mentem ki, de összességében maximálisan meg vagyok elégedve. A többiek is mondták, hogy benne volt a döntőbe jutás, nüanszokon, leginkább bírói döntéseken múlott az eredmény. Szeretném megköszönni a páromnak, a Nagylétai Református Egyházközség Szociális Szolgáltató Központjában szakápolóként dolgozó Kozma Juliannának, hogy tizenkét éve ott van mellettem és támogat minden jelentős versenyemen, nélküle nem jöttek volna az eredményeim” – nyilatkozta Haja János, akivel szombaton találkozhattak a sportbarátok, ugyanis ő végezte el a Létavértes–Hajdúsámson megyei első osztályú bajnoki kezdőrúgását.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Haon)