Újabb világbajnoki megmérettetésre készül Haja János, a Létavértes SC ’97 judokája, egyben edzője. A kétszeres vb-ezüstérmes kiválóság a veterán világbajnokságon vesz részt szombaton Krakkóban, de már csütörtökön felkerekedik a nagy útra. A Haon cikke.




Haja János az M5-ös (48-53 év közöttiek) kategória +100 kilogrammos mezőnyében indul a megmérettetésen, olimpiai érmesek és világbajnokok között.

„Egy három hónapos, kőkemény felkészülésen vagyok túl, napi két edzéssel – elevenítette fel a Haonnak az 1977 óta judózó sportember. – Úgy tudom, a mi kategóriánkban tizenkét-tizenhárom induló jelezte már a részvételét, köztük moldovai, örmény, grúz, ukrán, német és lengyel judós, Szőcs László személyében pedig lesz még egy magyar induló.”

Amikor június közepén elkezdte a konkrét vb-felkészülést, a nyolcvan tanítványa közül nyolc-tíz végigcsinálta vele a programot, hogy ezzel is segítsenek neki.

„Jöttek velem futni, együtt erősítettünk a kondiparkban, és együtt edzettünk a létavértesi sportcentrumban. Óriási segítség volt, hiszen egyedül nagyon nehéz felkészülni, de ezek a tizenöt-tizenhét éves fiatalok nagyban megkönnyítették ezt. Köszönöm az egyesület vezetőségnek, hogy a helyi sportcentrumban végezhettem a gyakorlatokat, ahol a Debreceni Sportiskola két kiváló szakedzője, Nagy István és Raus Tamás segített a technikai és a szakmai dolgokban. Nagy Gyula már régebb óta támogat engem, de rajta kívül más nem igazán, így nagyon jól esett, hogy egy hónappal ezelőtt megkeresett egy helyi vállalkozó, Farkas László és családja. Azt mondták, hogy támogatják a felkészülésemet, amit most is köszönök.”

A győzelemért utazik Lengyelországba, de nagyon nehéz lesz, hiszen világklasszisok az ellenfelek. „Korábban már olyan sokszor voltam az aranyérem közelében, az egyesület vezetői „ezüstfiúnak” hívnak, hogy most már ideje, hogy eljátsszák a tiszteletemre a Himnuszt” – nyilatkozta Haja János.

Az ötvenhárom esztendős sportolónak az edzés mellett jut ideje a társadalmi felelősségvállalásra is. Az őt szponzoráló Nagy Gyulával közösen úgy döntöttek, hogy a judogit, amelyben ezüstérmet szerzett 2013-ban és 2014-ben a veterán világbajnokságon, licitre bocsájtja. A befolyt összeget a Debreceni Gyermekklinikának ajánlanák fel, és most ehhez keresnek partnereket.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Haon)