Éppen ma kezdődött volna Görögországban a 2020-as veterán Európa-bajnokság, amelyre az ismert okok miatt nem kerülhet sor. Az Európai Judo Szövetség (EJU) úgy határozott, hogy ebben az évben nem is pótolja az eseményt.




Vészi Klára (balról a második) 2020-ban nem védheti meg Európa-bajnoki címét


Az EJU közleményében leszögezi: a szervezőkkel történt egyeztetések alapján hozták meg a döntést. Eldőlt az is, hogy 2021-ben Görögország lesz a veterán kontinensbajnokság házigazdája.

Magyarország úttörő szerepet játszott abban, hogy az öregfiúk tornákból komoly világversenyek legyenek: 2003-ban Kecskeméten rendezték meg az első veterán Európa-bajnokságot. Hat évvel később Németországban rendezték meg az első világbajnokságot a harminc felettiek részére, egy évvel később, 2010-ben Budapest volt a vb házigazdája, 2014-ben pedig Balatonfüreden láttuk vendégül a kontinens legjobbjait.

A mieink Európa-bajnoki szereplése igen sikeres, ha csak az elmúlt éveket nézzük: 2014-ben a magyarok Prágában négy arany-, hat ezüst- és hét bronzéremmel gyarapították fényes gyűjteményüket, 2015-ben átütő sikert hozott a Balatonfüreden megrendezett veterán Eb a mieink számára. Az egyéni küzdelmekben tizenkét arany-, tíz ezüst- és huszonnégy bronzéremmel zártak versenyzőink, a férfiak csapatversenyét pedig Magyarország nyerte.

2016-ban is remekeltek örökifjú judósaink, tizennyolc éremmel – hat arany, öt ezüst, hét bronz –, valamint nyolc pontszerző helyezéssel az éremtáblázat negyedik helyén végzett válogatottunk.Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kiválóan szerepeltek a magyar judósok a veteránok kontinenstornáján. 2017-ben huszonegy indulónkból tizenketten éremmel térhettek haza Zágrábból, aranyérmes lett Orosz Sándor, Kersics Antal, Géra Nándor, Péter Sándor, Novák Szilvia és Vészi Klára, ezüstérmes Sárkány László, bronzérmes Deák Attila, Szőcs László, Csihi János, Edelényi László és Csete Margit.




Sinka Szabolcs (balról a második) is Európa-bajnokként várja a folytatást


2018-ban a skóciai Glasgowban rendezték meg a veterán Európa-bajnokságot, amelyen a tizenkét magyar indulóból Sinka Szabolcs arany-, Novák Szilvia, Vészi Klára, Péter Sándor és Nagy Aladár pedig bronzérmet szerzett. Tavaly a Kanári-szigetek legnagyobb városa, Las Palmas volt az Eb házigazdája, a mieink hét érmet is hazahoztak: Vészi Klára és Sinka Szabolcs arany-, Zatik József és Szőcs László ezüst-, Göndöcs Attila, Horváth Tamás és Novák Szilvia pedig bronzérmes lett. A mieink igazi éremhalmozók…


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Gabriel Juan)