Ötvenhárom arany-, negyvennégy ezüst-, hatvannégy bronzérem és hatvanhét pontszerző helyezés volt a BHSE judósainak mérlege 2023-ban, a klub szakosztálya sorozatban második éve végzett az élen az összesített pontversenyben.




2023-ban sikerült felülmúlni magunkat. Felnőtt korosztályban kiválóságunk Özbas Szofi, a dohai világbajnoki bronzérme mellett, három Grand Slam érmet is begyűjtött. Szofi 2792 ponttal, jelenleg a tizedik helyen áll az olimpiai rangsorban – olvashatjuk a szakosztály közösségi oldalán.

az U23-as és junior korosztályban két bronzérmet szereztünk a kontinensbajnokságon, Kőszegi Rebeka és Adrojáni Gergely kiváló szereplésével. Nem hozzászámolva, ám fontos megemlíteni, hogy Gyertyás Róza elképesztő teljesítményt mutatva védte meg az U23-as Európa-bajnoki címét. Rózi nem a BHSE színeiben érte el eredményeit, azonban hosszú ideje nálunk készül, edzőjével, edzőnkkel Szabó Tiborral.




Európa-kupákról az idén öt éremmel térhettünk haza, Szeleczki Szabina, Kőszegi Rebeka, Kriza Anna (még MVSC színekben) és Adorjáni Gergely által. Magyar bajnokságokról öt arany-, öt ezüst- és hat bronzérmet harcoltunk ki a felnőtt és junior korosztályokban.




Az ifjúsági korosztályban nemzetközi versenyekről nyolc érmes és öt pontszerző helyet vívtak ki sportolóink. Kollár Sebestyén folytatva kimagasló szereplését, 2023-ban az ifjúsági Európa-bajnokságról ezüst-, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról bronzéremmel tért haza, s mindezek mellett két Európa-kupa érmet is bezsebelt.




Kiss Viktória is számos sikerrel zárt, két Európa-kupa aranyérmen túl, két érmes helyezést, valamint egy pontszerző hetedik helyet is elért az ifjúsági Eb-n. Pintér Bulcsú ötödikként végzett az ifjúsági világbajnokságon, ahol egy emlékezetes ipponnal múlta felül a vigaszágon japán ellenfelét. A korosztályos országos bajnokságon két magyar bajnoki cím, nyolc érmes és további három pontszerző hely birtokosai voltak versenyzőink.




Nagyon szép eredmények születtek a serdülőknél is. A magyar bajnokságokon Mildner Nimród kétszer lett első (serdülő, serdülő B), Koronczay Kornél szintén aranyérmesként végzett. További hat érmes és három pontszerző helyezést tudtunk kiharcolni. Viszont más hazai rendezésű versenyeken is kimagasló eredményeket tudtunk felmutatni, mint a 12. Budaörs-kupa vagy a 36. Budapest-kupa.




A diák korosztályban harminckét érmet és nyolc pontszerző eredményt sikerült elcsípnünk. Magyar bajnok lett Barta Jázmin, Lengyel Kinga és Raffai Zsófia, ezüstérmes Sárik Sára, Lengyel Zalán és Uzlov Igor, bronzérmes Giricz Minna, ötödik, pontszerző helyezett ifj. Neu Gábor és ifj. Demény Ádám.




Két sportolónkat, Kriza Annát és Gyertyás Rózát is díjazták, előbbi az Egyetemi és Főiskolai Európa-bajnokságán elért első helye után, utóbbi az Egyetemi Világjátékokon elért harmadik és az Eb-n megszerzett második helyezése után.




Azonban nemcsak sportolóink jeleskedtek az évben, a november hónap utánpótlás edzője díjat vehette át Szabó Tibor a Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselőitől, a kitüntető címet a potsdami U23-as Eb-n elért kimagasló eredmények után ítéltek edzőnknek.




A Magyar Judo Szövetség is díjazta a legjobb sportolókat és edzőket, összesen hét díjat vehettünk át. Pályafutása során harmadszor lett az év felnőtt női versenyzője, Özbas Szofi, az év felnőtt edzőjének a vezetőedzőnket, Toncs Pétert választották, az év utánpótlás edzője lett Szabó Tibor és Neu Gábor, az év U23-as női judósának járó díjat, Gyertyás Róza vehette át, az év junior női judósa díjat Kriza Anna nyerte el, az év ifjúsági férfi judósa díjat pedig – megosztva – Kollár Sebestyén kapta. Külön öröm számunkra, hogy nemcsak szakosztályunk lett a legeredményesebb, hanem egyesületünk is, a Sportegyesületek Országos Szövetsége rangsora alapján.





 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: BHSE)