Tanulás, élsport, diabétesz – nagyon sok kérdés vetődik fel ebben a háromszögben, vajon hogyan lehet a hármat összeegyeztetni. Ledényi Levente, a Ledényi Judo Iskola vezetőjének beszámolója.




Dobos Levente (középen) edzőivel, Ledényi Leventével és Szabó Krisztiánnal


„Dobos Levente a Ledényi Judo Iskola junior válogatott judósa négy éves kora óta szerelmese sportágának, tizenegy éves korában már állt az országos bajnoki dobogón (a diák B-korcsoportban szerzett ezüstérmet), az elkövetkező években is rendre dobogós helyen végzett a versenyeken.

Időközben „gyorsan” nyert egy „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” kitüntetést a 2018-as évben nyújtott teljesítményéért. 2019-ben sportorvosi vizsgálaton diagnosztizálták, hogy Leventének egyes típusú diabétesze van. Óriási akarattal és lelkierővel, s nem utolsó sorban támasszal (család, orvos, edzők, barátok, csapattársak) bebizonyította, hogy a diabétesszel együtt is lehet valaki élsportoló és nem mellékesen jó tanuló is.

Minden évben tagja a megfelelő korosztályos válogatottnak (serdülő, ifjúsági, junior), az eredményei pedig önmagukért beszélnek: 2019-ben bronzérmes volt a serdülő bajnokságon, 2020-ban bronzérmes az ifjúsági ob-n, aranyérmes a Budapest-kupán, 2021-ben ifjúsági országos bajnok, 2022-ben bronzérmes az ifjúsági ob-n, ezüstérmes a junior ob-n, ötödik helyezett a lengyelországi ifjúsági Európa-kupán, aranyérmes az U23-as és a junior B-korcsoportos bajnokságon, az azerbajdzsáni nemzetközi versenyen a dobogó második fokára állhatott. 2022-ben indult az ifjúsági világbajnokságon és Európa-bajnokságon, tagja volt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) résztvevő magyar válogatottnak, novemberben pedig meghívást kapott a felnőtt vegyes csapat Európa-bajnokságra, amelyen Magyarország az ötödik helyet szerezte meg.

Dobos Levente 2022 decemberében megszerezte az első danfokozatot, az iskolában Csik Oklevelet kapott tanulmányi és sportmunkájáért.

Ezt az esztendőt is nagy lelkesedéssel és sok munkával kezdte, aminek eddigi legfényesebb eredménye – első éves juniorként –, hogy ezüstérmet szerzett a lignanói junior Európa-kupán. Tartásával és eredményeivel példaképül szolgálhat!”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Ledényi Judo Iskola)