Amint arról beszámoltunk, dr. Tóth László lesz az Európai Judo Szövetség egyetlen elnökjelöltje a kora nyári kongresszuson. A háttérről Otto Kneitingert, az EJU ideiglenes elnökét kérdezték.




A német sportdiplomata, az Európai Judo Szövetség korábbi alelnöke lett az ukrajnai orosz invázió miatt lemondott orosz elnöke, Szergej Szolovejcsik ideiglenes utóda. Ezt a pozíciót 2024 végéig tölthette volna be, de Otto Kneitingernek más tervei voltak.

– Csak néhány hónapja vezeti a szövetséget, a június tizenhetedikei bécsi rendkívüli kongresszuson azonban nem indul az EJU elnöki posztjáért, ehelyett ismét alelnök lesz, aki a marketingért és a médiaügyekért felelős. Miért akar félreállni?
– A döntésemnek három fő oka van. Amikor 2020-ban alelnök lettem, az EJU elnökének, Szergej Szolovejcsiknek csak marketing ügyekben kellett volna segítenem, de végül főállású tanácsadó lettem, és a 2024-igtartó ciklusban négymillió euró értékű marketingügyletet bonyolítottam le. Ez meglehetősen távol állt attól, amit a családom és jómagam akartunk. Másodszor, február végén még több lett a feladatom, Szergej az orosz invázió miatt lemondott, hirtelen az EJU elnöke és a nemzetközi szövetség alelnöke lettem. Az első néhány óra alatt több mint háromszáz emailt kaptam, kérdések százaival. Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy szükségem van egy B-tervre. A félreállás harmadik indoka egészen egyszerű, az EJU elnökének munkatársakra van szüksége, de én két év múlva nyugdíjba megyek. Teljesen méltánytalan lenne ilyen rövid időszakra felvenni embereket. Sokkal értelmesebb az EJU bécsi központjának bővítése, függetlenül attól, hogy a jelenlegi felelős melyik országból származik. Néhány éjszaka után az EJU ideiglenes elnökeként felhívtam Tóth Lászlót, és megkérdeztem tőle, hogy gondolt-e arra, hogy induljon az elnökválasztáson.

– Miért ideális jelölt Tóth László az európai judo első helyére?
– Gyors megoldásra van szükségünk, valakire, aki azonnal átveszi az irányítást. Tóth László több mint húsz éve a Magyar Judo Szövetség elnöke és az EJU végrehajtó bizottságának tagja. Számos kiemelkedő judoeseményt szervezett, mind az IJF, mind az EJU számára. Sőt, Magyarországon él, és nagyon közel áll az IJF elnökéhez, Marius Vizerhez. Mivel a koncepcióinkat mindenképpen az IJF-hez szeretnénk igazítani, Tóth László tökéletesen megfelel a feladatra. Olyan személy, aki nagy elismertségnek örvend a tagszövetségek körében.




– Hogyan foglalná össze fő feladatait és eredményeit az EJU ideiglenes elnökeként?
– A mi sportágunk nagyon nehéz időszakot élt át a járvány és az orosz invázió miatt. Szergej lemondása után az Európai Judo Szövetségnek nem volt vezetése. Egy közvetlen, megbízható emberre volt szükségünk. Aki nem reagálja túl az eseményeket. Ezt a szerepet igyekszem a bécsi rendkívüli kongresszusig betölteni, amikor László átveszi a feladatokat. Örülök, hogy csak egy elnökjelöltünk van. László széles körű támogatottságot élvez az EJU közösségén belül. Nem fér kétség a felkészültségéhez.

– És mi lesz az új szereppel?
– Amikor László és jómagam először beszéltünk a jövőbeli üzletről, azt mondta: „Szükség lesz rád a marketing és a média ügyek intézésére”. A válaszom az volt: „Ez az, amiért 2020-ban jöttem. Ez nekem és a családomnak is megfelel.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Benjamin Schön)