Augusztus végén, nyolc napon át a Nippon Budokan lesz a judo temploma, betöltve azt a szerepet, amelyért annak idején építették: ez volt az otthona az 1964-es tokiói olimpián bemutatkozó sportágnak.




A Nippon Budokan – amelyet többnyire egyszerűen Budokanként emlegetnek – Tokió Csijoda nevű kerületében található, az uralkodói palota közelében. Egy 2015-ös felmérés szerint a városnak ez a kerülete 54462 lakost számlált, ez azt jelenti, hogy 4670 ember jut egy négyzetkilométeres területre, vagyis a „város tüdeje” a legritkábban lakott része Tokiónak.




A különleges, nyolcszög alakú épület negyvenkét méter magas, legfeljebb 14471 nézőt képes befogadni. Nevét az 1964-es olimpia előtt kapta, magyar fordítással így szólna: a Harcművészetek háza. Természetesen nem csupán küzdősportos eseményeket lát vendégül, rendeztek itt már például röplabda-világbajnokságot is, és számtalan koncertnek is házigazdája volt a Budokan.

A leghíresebb Budokan-koncertet 1966-ban a Beatles tartotta, de hasonlóan nagy visszhangja volt az ABBA 1980-as utolsó fellépésének is. A Budokan számtalan világsztárt látott vendégül, többek között Bryan Adams, Bob Dylan, Eric Clapton, Cheap Trick, a Dream Theater, John Hiatt, a Kiss, a Mr. Big, Ozzy Osbourne és Tina Turner is teltházas koncertet adott itt.



Mindemellett a Nippon Budokan eredeti funkcióját is rendre betölti, számtalan japán küzdősport nemzeti bajnokságait rendezik itt, a judo mellett a kendo, a karate és az aikido is rendszeres vendég a Budokanban.

A 2020-as tokiói olimpia judoversenyeinek is a Nippon Budokan lesz a helyszíne, az idei világbajnokság egyben az ötkarikás játékok főpróbája is lesz, ugyanazzal a lebonyolítási móddal, amelyet egy év múlva az olimpián láthatunk majd.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: IJF)