Remekül kezdtek a mieink Zágrábban: Pongrácz Bence és Pupp Réka is bronzérmet nyert az Európa-bajnokság első versenynapján!




Pupp Réka (balról a harmadik) második Eb-bronzérmét nyerte


A 60 kilogrammosoknál a Mogyi-Bajai JC U23-as Európa-bajnoki bronzérmese, Andrási Márton az olasz junior és ifjúsági Európa-bajnok Angelo Pantanóval csapott össze az első körben. A huszonkét éves magyar judós a második percben került nehéz helyzetbe, Pantano dobására vazarit kapott, s a karfeszítésből éppen csak sikerült kimenekülni. A bajai judós mindent egy lapra feltéve rohamozott, Pantanót gyors egymásutánban kétszer meg is intették, de végül az olaszé lett az utolsó dobás, véget vetve ezzel Andrási Márton kontinensbajnoki szereplésének.




Andrási Márton (fehérben) nagyot harcolt, de nem bírt olasz riválisával


Hazai rivális ellen kezdett a 66 kilogrammban Pongrácz Bence, a dunakeszi VSD kétszeres European Open-ezüstérmese és a horvátok kétszeres bajnoka, Nikola Zorotovic mérte össze az erejét. Tavaly, a celjei Európa-kupán már találkoztak a felek, akkor a huszonnégy éves magyar judós nyert, így végződött a „visszavágó” is: Pongrácz Bence félidőben már vazarival vezetett, majd a harmadik perc elején egy újabb dobással lezárta a párharcot.

A legjobb nyolc közé jutás volt a tét a szerb Grand Slam-ezüstérmes Sztrahinja Buncsics ellen, a VSD judósa már az első pillanatokban meglepte riválisát, de ez még „csak” vazarit ért, hogy aztán egy percen belül következzen az újabb magyar pont, s ezzel együtt a magabiztos továbbjutás!




A nap egyik legnagyobb meglepetése Pongrácz Bence (kékben) menetelése volt


A törökök nagy reménysége, a junior-világbajnoki bronzérmes, junior Európa-bajnok Muhammed Demirel következett a legjobb nyolc között. A huszonegy éves török nlhány napja ötödik lett az antalyai Grand Slam-tornán, s az előző kanyarban kiütötte az Európa-bajnokság első kiemeltjét, az azeri Najafovot. A magyar-török összecsapás első három percében csak Demirel neve mellé került egy intés, Pongrácz Bence remekül harcolt, de a vége előtt harminc másodperccel egy kontratámadás után Demirel előnybe került, amit már nem sikerült behozni.

Pongrácz Bence a vigaszágon folytathatta, ahol már bravúrra lett volna szüksége az ukránok 2022-es Európa-bajnoka, Bogdan Jadov ellen. A világranglistán több mint hetven hellyel magasabban rangsorolt ukrán ellen azonban sikerült eltüntetni a különbséget, mi több: Pongrácz Bence alig egy perc alatt két vazarival kiütötte a kontinensbajnokot, s bejutott a délutáni programba!

Tavaly indulhatott először felnőtt Európa-bajnokságon, akkor az olimpiai bajnok olasz Basile ellen nem tudott továbblépni, ezúttal viszont a bronzmérkőzésen léphetett tatamira! A bronzmeccsen a spanyol Alberto Gaitero Martin következett, aki ugyan nem Európa-bajnok, mint Jadov, „csak” Eb-ezüst- és bronzérmes, s a világranglistán eggyel meg is előzi az ukránt. Dobos Gábor tanítványa ezt a skalpot is meg akarta szerezni!




Pongrácz Bence (balról a harmadik) az Európa-bajnoki dobogón!


Nagyon jól kezdett, Gaitero nem talált fogást rajta, egyenlő erők harcát hozta az első három perc. Amikor egy-egy intés szerepelt a táblán, Pongrácz Bence már fáradni látszott, a spanyol viszont – látszólag – duzzadt az erőtől. S akkor, valahonnan a cilinder mélyéről a magyar fiú elővarázsolt egy gyönyörű dobást, s fél perccel a vége előtt vazaris előnybe került. A férfi kapitány, Ungvári Miklós alig bírt ülve maradni, Pongrácz Bence viszont az arcán halálos nyugalommal kézben tartotta a mérkőzésből maradt másodperceket. A dunakesziek büszkesége alig tizenhét évesen, 2016-ban – még újpesti színekben – már magyar bajnok volt, de a koronavírus-járvány idején abbahagyta a judót, s edzősködni kezdett. Két évvel később a VSD szakvezetőinek ötletére kezdett újra versenyezni. S milyen jól tette! Az Európa-bajnokság egyik legnagyobb (számunkra legalábbis biztosan) meglepetését szerezte: huszonnégy évesen Európa-bajnoki bronzérmet nyert!

A hölgyeknél a mieink közül Gyertyás Róza nyitotta a sort az 52 kilogrammban, a Koroncói Tutti JK kétszeres U23-as Európa-bajnoknője a portugálok egyszeres U23-as kontinensbajnoka, Maria Siderot ellen lépett tatamira. Huszonkét éves versenyzőnk kapta az első intést a második perc közepén, de ebből a következő fél percben Siderot kettőt is begyűjtött. A portugál többnyire csak védekezett, de küzdelem eljutott a hosszabbításig, amelynek elején Siderot nyomban szabálytalankodott, s ez a leléptetését hozta.




Gyertyás Róza (kékben) és a horvát Puljiz csatája


Róza a legjobb nyolc közé jutásért nehéz ellenfelet kapott a horvátok Európa-bajnoki bronzérmese, Ana Viktorja Puljiz személyében. Az ugyancsak huszonkét éves riválissal eddig felemás volt a mérlege, kétszer kikapott, de két World Tour-versenyen le tudta győzni a horvát judóst. Az utolsó percig egyik judós sem tudott előnybe kerülni (Róza egyik akciója egészen biztosan legalább vazarit érdemelt volna), fél perccel a vége előtt azonban Puljiz tudott dobni, s végül földharcban le is zárta az összecsapást.

Ugyanebben a súlycsoportban az olimpiai és világbajnoki ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes Pupp Réka a világranglistán elfoglalt hetedik pozíciója alapján a harmadik kiemelt volt a sorsolásnál, így az első kört is kihagyhatta. A másodikban a szerbek tizenkilenc éves reménysége, az U23-as Eb-bronzérmes Nikolina Niszavics várt rá. Az Atomerőmű SE huszonhét éves csillaga az utolsó másfél percre hagyta a döntést, akkor került vazaris előnybe, majd a hajrában földharcban ki is vívta a továbbjutást.

Következhetett a negyeddöntő, ahol a franciák háromszoros Grand Slam-győztese, Astride Gneto volt Pupp Réka ellenfele. Tavaly decemberben, a tokiói Grand Slam-tornán a francia nyerte kettejük párharcát, volt miért visszavágni. Egy páros intés után a harmadik percben Réka került szorult helyzetbe, megkapta a második intését is, de sikerült a nehéz pillanatokat átvészelni. A hosszabbításban aztán valósággal összecsomagolta a magas francia lányt, aki lekopogta a fojtást – így Braun Ákos tanítványa jutott be az Európa-bajnoki elődöntőbe.




Pupp Réka (kékben) és az olasz Giuffrida néz farkasszemet


Egy „régi” ismerős várt rá az elődöntőben: az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Odette Giuffrida, akit korábban csak egyszer, a tavalyi világbajnokságon sikerült legyőznie. A világranglista ötödik és hetedik helyezettje óriási csatát vívott egmással, amelynek végén bárki nyerhetett volna – a hosszabbítás második percében éppen Réka remek indítása után következett az olaszé, aki be is tudta fejezni ezzel a csatát...

Pupp Réka a bronzéremért léphetett tatamira, az azeriek tizennyolc éves reménysége, az ifjúsági vb-bronzérmes, ötszörös korosztályos Eb-érmes judósa, Aydan Valiyeva volt a kihívója. A paksi lány óriási elszántsággal indut harcba, az első perc vágán mr vazarival vezetett, de fél perccel később ipponnal nyert: megszerezte pályafutásának második Európa-bajnoki bronzérmét!



A kontinensbajnokság második napján, pénteken is négy judósunk sikeréért szoríthatunk, Szegedi Dáneil az észt Lipard ellen kezd, Ungvári Attila erőnyerő lesz, így kihagyhatja az első kört, a másodikban a brit Moorhead vár rá. Özbas Szofi második kiemeltként bosnyák vagy román ellenfelet kap a második fordulóban, Gercsák Szabina pedig az izraeli Goshennel küzd meg a továbbjutásért.


A program

ÁPRILIS 26., PÉNTEK
Férfiak, 73 kg
(címvédő: Hidayat Heydarov, azeri; magyar induló: Szegedi Dániel, Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola)
Férfiak, 81 kg (címvédő: Vedat Albayrak, török; magyar induló: Ungvári Attila, Budaörsi SC)
Nők, 63 kg (címvédő: Andreja Leski, szlovén; magyar induló: Özbas Szofi, BHSE)
Nők, 70 kg (címvédő: Marie Eve Gahie, francia; magyar induló: Gercsák Szabina, Atomerőmű SE)
10:00: selejtezők
17:00: érmes mérkőzések, döntők
TV: M4Sport+, 17:00 (élő)

 


Tippverseny az Európa-bajnokság idején!

Harminckettedik alkalommal játszhatunk együtt, partnerünk, a Judoshop.hu nyereményeiért és
A magyar judo aranykönyvéért. Keresd a játékot itt: KLIKK IDE!

 

A judo magyar Európa-bajnoki érmesei

ARANYÉRMES (18)
Tuncsik József (63 kg, 1976, Kijev)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1986, Belgrád)
Csák József (60 kg, 1986, Belgrád)
Tolnai László (open, 1990, Frankfurt)
Nagy Zsuzsa (65 kg, 1991, Prága)
Csősz Imre (open, 1995, Birmingham)
Hajtós Bertalan (81 kg, 1998, Oviedo)
Ungvári Miklós (66 kg, 2002, Maribor)
Braun Ákos (73 kg, 2005, Rotterdam)
Hadfi Dániel (100 kg, 2007, Belgrád)
Ungvári Miklós (66 kg, 2009, Tbiliszi)
Mészáros Anett (70 kg, 2010, Bécs)
Joó Abigél (78 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Miklós (66 kg, 2011, Isztambul)
Joó Abigél (78 kg, 2012, Cseljabinszk)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2013, Budapest)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2014, Monpellier)
Karakas Hedvig (57 kg, 2020, Prága)

EZÜSTÉRMES (29)
Szabó Ferenc (65 kg, 1977, Ludwigshafen)
Varga Imre (+95 kg, 1978, Helsinki)
Varga Imre (+95 kg, 1980, Bécs)
Nagysolymosi Sándor (71, 1981, Debrecen)
Ozsvár András (open, 1982, Rostock)
Fogarasi Dénes (78 kg, 1984, Liege)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1985, Hamar)
Parragh Katalin (48 kg, 1988, Pamplona)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1989, Helsinki)
Parragh Katalin (48 kg, 1990, Frankfurt)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1990, Frankfurt)
Csák József (65 kg, 1991, Prága)
Pekli Mária (56 kg, 1996, Hága)
Csák József (66 kg, 2000, Wroclaw)
Kovács Antal (100 kg, 2004, Bukarest)
Ungvári Miklós (66 kg, 2005, Rotterdam)
Hadfi Dániel (100 kg, 2006, Tampere)
Ungvári Miklós (66 kg, 2008, Lisszabon)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2009, Tbiliszi)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Miklós (66 kg, 2010, Bécs)
Bor Barna (+100 kg, 2010, Bécs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2011, Isztambul)
Bor Barna (+100 kg, 2011, Isztambul)
Bor Barna (+100 kg, 2012, Cseljabinszk)
Karakas Hedvig (57 kg, 2015, Baku)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2016, Kazany)
Tóth Krisztián (90 kg, 2016, Kazany)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2018, Tel-Aviv)

BRONZÉRMES (56)
Dávid Tamás (1. dan, 1962, Essen)
Szabó Ferenc (63 kg, 1971, Göteborg)
Ipacs László (80 kg, 1972, Voorburg)
Varga Imre (open, 1974, London)
Petrovszki Mihály (+93 kg, 1976, Kijev)
Tuncsik József (65 kg, 1978, Helsinki)
Molnár Károly (71 kg, 1978, Helsinki)
Varga Imre (open, 1978, Helsinki)
Kiss Endre (86 kg, 1979, Brüsszel)
Varga Imre (+95 kg, 1979, Brüsszel)
Gelencsér Imre (65 kg, 1980, Bécs)
Gyáni János (86 kg, 1981, Debrecen)
Ozsvár András (open, 1981, Debrecen)
Molnár Lajos (95 kg, 1982, Rostock)
Ozsvár András (+95, 1982, Rostock)
Gyáni János (86 kg, 1986, Belgrád)
Bujkó Tamás (65 kg, 1987, Párizs)
Tolnai László (open, 1988, Pamplona)
Csák József (65 kg, 1989, Helsinki)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1989, Helsinki)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1990, Frankfurt)
Wágner József (60 kg, 1991, Prága)
Kovács Antal (95 kg, 1992, Párizs)
Kovács Antal (95 kg, 1993, Athén)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1994, Gdansk)
Csősz Imre (+100 kg, 1998, Oviedo)
Csizmadia Zoltán (open, 2001, Párizs)
Kovács Antal (100 kg, 2002, Maribor)
Kovács Antal (100 kg, 2003, Düsseldorf)
Kovács Antal (open, 2004, Budapest)
Kosztolánczy György (open, 2004, Budapest)
Mészáros Anett (70 kg, 2005, Rotterdam)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2008, Lisszabon)
Braun Ákos (73 kg, 2008, Lisszabon)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Tbiliszi)
Karakas Hedvig (57 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Attila (73 kg, 2010, Bécs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2012, Cseljabinszk)
Joó Abigél (78 kg, 2013, Budapest)
Bor Barna (+100 kg, 2013, Budapest)
Ungvári Miklós (73 kg, 2014, Montpellier)
Krizsán Szabolcs (81 kg, 2014, Montpellier)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Montpellier)
Joó Abigél (78 kg, 2014, Montpellier)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2015, Baku)
Gercsák Szabina (70 kg, 2016, Kazany)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2017, Varsó)
Joó Abigél (78 kg, 2017, Varsó)
Ungvári Attila (81 kg, 2019, Minszk)
Pupp Réka (52 kg, 2021, Lisszabon)
Tóth Krisztián (90 kg, 2021, Lisszabon)
Özbas Szofi (63 kg, 2022, Szófia)
Ungvári Attila (81 kg, 2022, Szófia)
Tóth Krisztián (90 kg, 2023, Montpellier)
Pupp Réka (52, kg, Zágráb)
Pongrácz Bence (66 kg, Zágráb)


Európa-bajnokság, Zágráb

FÉRFIAK

60 KG (27 induló)
1. Francisco Garrigos (spanyol)
2. Balabay Aghayev (azeri)
3. Cedric Revol (francia)
3. Salih Yildiz (török)
5. Artem Leszjuk (ukrán)
5. Turan Bayramov (azeri)
7. Ramazan Abdulajev (orosz)
7. Jorre Verstraeten (belga)
ANDRÁSI MÁRTON (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

66 KG (29 induló)
1. Vaza Margvelasvili (grúz)
2. Muhammed Demirel (török)
3. PONGRÁCZ BENCE (VSD)
3. Elios Manzi (olasz)
5. Alberto Gaitero Martinez (spanyol)
5. Matteo Piras (olasz)
7. Baruch Shmailov (izraeli)
7. Bogdan Jadov (ukrán)


NŐK

48 KG (22 induló)
1. Krisztyina Gyugyina (orosz)
2. Blandine Pont (francia)
3. Catarina Costa (portugál)
3. Tamar Malca (izraeli)
5. Milica Nikolics (szerb)
5. Tugce Beder (török)
7. Ellen Salens (belga)
7. Francesca Milani (olasz)

52 KG (20 induló)
1. Distria Krasniqi (koszovói)
2. Odette Giuffrida (olasz)
3. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
3. Ariane Toro Soler (spanyol)
5. Aydan Valiyeva (azeri)
5. Szofia Aszveszta (ciprusi)
7. Ana Viktorija Puljiz (horvát)
7. Astride Gneto (francia)
GYERTYÁS RÓZA (Koroncói Tutti JK) helyezetlen


57 KG (34 induló)
1. Darja Bilodid (ukrán)
2. Kaja Kajzer (szlovén)
3. Timna Nelson Levy (izraeli)
3. Eteri Liparteliani (grúz)
5. Pauline Starke (német)
5. Marica Perisics (szerb)
7. Seija Ballhaus (német)
7. Telma Monteiro (portugál)

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Andrási Márton–Angelo Pantano (olasz) 0–10
66 KG. 1. forduló: Pongrácz Bence–Nikola Zorotovic (horvát) 10–0. 2. forduló: Pongrácz Bence–Sztrahinja Buncsics (szerb) 10–0. Negyeddöntő: Pongrácz Bence–Muhammed Demirel (török) 0–7. A vigaszágon: Pongrácz Bence–Bogdan Jadov (ukrán) 10–0. A 3. helyért: Pongrácz Bence–Alberto Gaitero Martin (spanyol) 7–0
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Gyertyás Róza–Maria Siderot (portugál) aranyponttal, intéssel 10–0; Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Gyertyás Róza–Ana Viktorja Puljiz (horvát) 0–10; Pupp Réka–Nikolina Niszavics (szerb) 10–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Astride Gneto (francia) aranyponttal 10–0. Elődöntő: Pupp Réka–Odette Giuffrida (olasz) aranyponttal 0–10. A 3. helyért: Pupp Réka–Aydan Valiyeva (azeri) 10–0


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Gabi Juan
EJU, Emanuele Di Feliciantonio)