A zuhanyhíradóban már hetek óta rebesgették, de a hír immár hivatalos: eltiltották a grúzok világbajnok judósát, Luka Majsuradzét, aki nem lehet ott a párizsi olimpián. A Judoinside információja.




2024 októberéig eltiltották a 90 kilogrammos súlycsoport világbajnoki címvédőjét, a grúz Luka Majsuradzét. Számunkra különösen fontos ez a hír, hiszen ez a súlycsoport olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián kategóriája, s az olimpiai kvalifikációs rangsorban egyetlen versenyző előzte meg az MTK Budapest klasszisát, éppen Majsuradze...

A huszonhat esztendős világbajnok 2023-as doppingolási eltiltását heteken át tartó bizonytalanság után megerősítették. (A JudoInside felfigyelt a pletykákra a párizsi Grand Slam során, de azokat hivatalosan nem tudták megerősíteni.)

A doppingolás tényét először egy orosz Telegram-csatorna közölte, ezt azonban a múlt hétig nem erősítették meg. A neves judomagazin, a L’Esprit du Judo felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Judo Szövetséggel (IJF), amely e-mailben „nem tagadta, hogy a sportoló 2024 októberéig nem versenyezhet”. Ezt a kijelentést a Grúz Doppingellenes Ügynökség honlapja is megerősítette, amely 2023. december ötödikén tizenöt oldalas dokumentumot tett közzé Majsuradze eltiltásával kapcsolatban.

A grúz ügynökség által végzett doppingellenőrzésre 2023. április tizenkettedikén került sor, ugyanezen a napon a mintákat elküldték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által akkreditált laboratóriumba, a németországi Kölnbe. Az A-mintában kimutatták az Ostarine nevű tiltott szert, amely elősegíti az izomtömeg növekedését, a felépülés javulását és a súlycsökkenést.

2023. júniusában a kölni laboratórium értesítette eredményeiről a grúz ügynökséget, amely néhány nappal később tájékoztatta a judokát és a Grúz Judo Szövetséget. Maisuradze júliusban közvetlenül a vizsgálat előtt bevett étrend-kiegészítők – tulajdonképpen a koncentrációt fokozó tabletták – elemzését kérte, amelyekben a német laboratórium hetekkel később elvégzett elemzése ostarint talált, ezért a doppingolás tényét nem szándékos szennyeződésnek minősítették.

A napokban ismertetett ítéletében a Grúz Doppingellenes Ügynökség mindazonáltal Maisuradze és munkatársai hanyagságára hivatkozott – különösen egy rehabilitációs szakemberre, aki állítólag azt tanácsolta Majsuradzénak, hogy vegye be ezeket a termékeket, hogy javítsa koncentrációját –, kijelentve, hogy nem tettek meg mindent a készítmény összetételének ellenőrzéséért. Emiatt 2024. október 16-ig felfüggesztették a versenyzési engedélyét.

Majsuradze utolsó versenye a tavaly decemberi tokiói Grand Slam volt, amelyen a döntőig jutott a 90 kilogrammosok között. Arról egyelőre nincs hír, hogy a grúz judós megtarthatja-e világbajnoki címét, hiszen azt tavaly májusban, néhány héttel a doppingellenőrzés után szerezte meg Dohában.

A világbajnok tehát nem lehet ott a párizsi olimpián, de a hiánya valószínűleg nem rontja Grúzia esélyeit ebben a súlycsoportban, hiszen a 90 kilogrammosok között szerepel a világranglistán első helyen jegyzett (az olimpiai kvalifikációs rangsorban Tóth Krisztián mögött második) olimpiai címvédő, Lasa Bekauri – vélekedik a Judoinside.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: Judoinside
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)