Négy nap múlva megkezdődnek a budapesti világbajnokság küzdelmei. Összeállításunkban megvizsgáltuk, hogyan szerezhetnek a mieink újabb olimpiai kvótá(ka)t.



Ha a budapesti vb előtt lezárnánk a hosszúra nyúlt, három esztendős olimpiai kvalifikációs időszakot, akkor hét judósunk készülődhetne a tokiói játékokra. Hatan – Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) és Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) – úgynevezett „direkt kvótával”, Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) pedig jelenleg kontinentális szabadkártyával lenne olimpiai induló.

Valamennyi világbajnoki indulónk esetében megvizsgáltuk, mit kell tenniük az olimpiai részvételhez. De bárhogy is legyen, az Arénában kiszurkoljuk!


A TOKIÓI OLIMPIKON

Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) súlycsoportjának egyik kiemelkedő alakja, aki már készülődhet a júliusi ötkarikás judotornára, 5320 ponttal negyedik a kvalfikációs ranglistán, számára Budapest tétje az, hogy meg tudja-e őrizni kiemelt pozícióját, vagy fogalmazzunk inkább így: mennyit tud javítani rajta.



Karakas Hedvig
(BHSE) 4101 ponttal a 11. helyen áll a kvalifikációs rangsorban, ő lenne a nyolcadik kiemelt, ha ma sorsolnának Tokióban. Európa-bajnok klasszisunk számára ugyancsak a kiemelt státusz megőrzése lehet a legfőbb cél, már persze kizárólag olimpiai szempontból. Hiszen egy világbajnokságról van szó, amelyen az érmek elosztásánál ő is a jelentkezők között lesz.


SZINTE BIZTOS INDULÓ

Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE) a kvalifikációs rangsorban 3205 ponttal a 19. helyen áll. Nem tudtuk valamennyi matematikai lehetőséget végigfuttatni, elképzelhető, hogy lehetne olyan eset, amelynek ő az áldozata, ahhoz azonban a rangsorban mögötte állók „megtáltosodására” lenne szükség. Maradjunk annyiban, csak extrém esetben csúszhat ki a direkt kvótások közül, s még akkor is szinte biztos befutó, magas pontszámával egészen biztosan övé lenne a szabadkártya.

Pupp Réka
(52 kg, Atomerőmű SE) parádésan szerepel ebben az évben, két Grand Slam-bronzérem mellett az Európa-bajnokságról is bronzérmet szállított, ezzel 3221 pontot gyűjtött eddig, s a 18. helyen áll súlycsoportjában. Akárcsak „Karvalynak”, neki is simának tűnik az út Tokióba, aligha alakulhat úgy a vb forgatókönyve, hogy mögötte hatan is éppen Budapesten érik el életük bravúrját...


LEHET ESŐ, LEHET SÁR

Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) számára nagyon rosszkor jött súlyos sérülése, szinte egy teljes szezont ki kellett hagynia, ami közben a riválisok gyűjtögették a pontokat, jelenleg 2508 ponttal a 23. helyen áll, mögötte még ketten tekinthetők kvótásnak ebben a súlycsoportban. Ezt a pozíciót meg kellene védeni, hogy ne kelljen számolgatni.


Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE) 2470 ponttal az utolsó direkt kvótás helyen, a 27. pozícióban várja a budapesti rajtot. Az utánpótlás korcsoportokban világraszóló eredményeket elérő judoka már a felnőttek között is villogtatta oroszlánkörmeit, hiszünk benne, hogy az Arénában is előkapja őket, s ez már elég lehet, hogy megtartsa a befutó helyet.


A TŰ FOKÁN

Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) 2150 ponttal a 28. helyen áll súlycsoportjában, ez az első, „már nem direkt kvótás” hely, karnyújtásnyira van tőle a „biztos kijutók földje”, különleges esetben akár a legjobb tizenhat közé jutás is elegendő lehet az előzéshez, de könnyen lehet, hogy ennél jóval több kell. Miklósban minden megvan akár a bravúros szerepléshez is, a közönség áttranszformálhatja azt a kis pluszt is, ami a révbe éréshez szükséges. Cirjenics Miklós szereplése különösen fontos lehet, hiszen ha direkt kvótával kijut Tokióba, „kikaparhatja a gesztenyét” még valakinek a mieink közül!


ÓRIÁSI BRAVÚRRA VÁRVA

 Ungvári Miklós (73 kg, Ceglédi VSE) jelenleg 41., 1476 ponttal, Szabó Frigyes (73 kg, UTE) pedig 42., 1448 ponttal, mindkettejük számára csak a világbajnoki érem érhet tokiói indulást, de még a bronz is kevés lehet, ha a többi magyar is jól teljesít a Papp László Budapest Sportarénában. Maga a negyven esztendős magyar judoikon, Ungvári Miklós nyilatkozta a minap, már a pontszerző helyezéshez is bravúrra lenne szüksége. Egy biztos: a szurkolók szíve a magyar harcosokkal lesz, nem feledve, milyen csodálatos pillanatokkal ajándékoztak meg már bennünket itt, az Arénában is.

Sipőcz Richárd
(+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) nem volt szerencsés a kvalifikációs sorozat hajrájában, 1507 ponttal a 37. helyről várja az utolsó lehetőséget. A tokiói kvótához alap esetben a dobogóig kellene elverekedni magát, de kevesebb is elég lehet, ha például Cirjenics Miklós ügyesen kaparja azt a bizonyos gesztenyét.



Gercsák Szabina (70 kg, DVTK) 1487 ponttal a 36. helyen áll a súlycsoportjában az utolsó erőpróba előtt. A „képlet” számára is egyszerű: a lehető legtöbb pontot összegyűjteni, s aztán kiderül, ez mire lehet elég. A direkt kvótához világbajnoki címre lenne szükség, az esetleges szabadkártyához pedig legalább bronzéremre. Persze, egy komoly gerincműtét után az is óriási bravúr, hogy visszaverekedte magát idáig, s újra a világbajnoki mezőnyben judózhat.

Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC) 1401 ponttal a 35. helyen áll. A recept az esetében is ugyanaz lehet, mint példul Szabinánál, hiszen a nehézsúlyú junior Európa-bajnoknőnek is világbajnoki érem kellene ahhoz, hogy kvótát szerezzen, de ha a dolgok jól alakulnak a budapesti tatamin, egy kicsit kevesebb is elég lehet.


AZ ESÉLYTELENEK NYUGALMÁVAL

Tóth Benedek (81 kg, MTK Budapest) a maga 623 pontjával a 76. helyről várja a vb-t, ahonnan kizárólag a világbajnoki címmel lenne esélye Tokióra, ám a fiatal magyar reménységnek (még) nem ez a küldetése, a jövő nagy céljainak szentelve a tapasztalatszerzésre kell fókuszálnia.



Sáfrány Péter (90 kg, Miskolci VSC) 280 ponttal a 102. helyen áll a rangsorban, számára nem Tokió, sokkal inkább Párizs lehet az úticél. Ő is fiatal reménység, aki most hazai pályán ismerkedhet a világelit tagjaival.




Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) is a tapasztalatokat gyűjtő fiatalok közé tartozik, bár már 836 pontot összeszorgoskodott a ranglistaversenyeken, ezzel a 61. helyen áll. Egy világbajnoki döntővel szólhatna bele a tokiói repülőjegyek sorsával, persze, szívesen megnéznénk egy ilyen bravúrt, de Zsomborral szemben természetesen nincsenek ilyen komoly elvárások.


Mamira Luca (48 kg, Toto Sport) tíz ponttal a 215. helyen áll, számára azonban igazi jutalomjáték a felnőtt világbajnokság: a tizenhat esztendős ifjúsági világbajnoknő tartalékként, az utolsó pillanatban került be a magyar válogatottba.




Kármán Andrea (57 kg, UTE) 174 ponttal a 118. helyen áll a rangsorban, ő is távolabbi célok megvalósításához gyűjti a mérföldköveket. Egészen biztosan meghatározó élmény lesz számára tatamira lépni a sportág csúcseseményén.




Varga Brigitta (63 kg, KSI SE) tizenhat ponttal a 198. helyen áll, de ifjúsági világbajnokunknak még nem a felnőtt mezőny az igazi vadászterülete. A budapesti világbajnokságon mindenesetre feltérképezheti a leendő ellenfeleket is.










LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021)