Egyszerű évindító beszélgetésnek indult. A magyar judósoknak van mit ünnepelniük, de közben hallani a vészharangok kongását is – erre figyelmeztet Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke.




Dr. Tóth László a Grand Slam Hungary megnyitóján


Tavaly októberben a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet nálunk ért véget, a Papp László Budapest Arénában megrendezett Grand Slam Hungary jelentette a sportág újraindulását, néhány héttel később a magyar példa alapján három korosztály számára rendeztek Európa-bajnokságot, ezeken összesen három aranyérmet szereztek a mieink, a kontinensbajnok Karakas Hedviget pedig néhány napja az ország legjobb női sportolójának választották.

Máskor Dr. Tóth Lászlóval, az MJSZ elnökével ezekben a napokban keríthetnénk sort egy évindító beszélgetésre, ám máris túl vagyunk két fontos eseményen. Az Év sportolója választással egy időben rendezték meg az év egyik legfontosabb kvalifikációs versenyét, a Mesterek Tornáját, amelyről a mieink Pupp Réka révén egy ötödik helyezéssel térhettek haza.

– Nagyon kellemes meglepetéssel indult ez az év, utána viszont egy picit többet vártam – kezdte az elnök, akit 2020 végén újabb négy évre megerősítette az Európai Judo Szövetség főkincstárnoki tisztségében. – A magyar judo és a magyar sport történetében először lett az év női sportolója judós, Hédi sikere óriási öröm, nagy boldogság számunkra. Az eredményei alapján reméltem, bíztam benne, hogy így lesz, vártam a napot. Hédi azon magyar sportolók egyike, aki profitált a koronavírus-járványból. Céltudatosan használta ki az idézőjeles leállást, regenerálódott, példamutató módon rendberakta a különböző régebbi sérüléseit, s emellett kő keményen végigdolgozta ezt az időszakot. Fizikailag és mentálisan is erősödött, és ez magával hozta, hogy pozitív irányban változott a judója is. Szerencsés volt, hogy Budapesten indulhatott újra a judoélet, Hédi Grand Slam-bronzérme nagy lökést adott számára, és ez a lendület kitartott a prágai Európa-bajnokságig. Tudom, hogy sok sportágban nem rendeztek világversenyeket 2020-ban, de meggyőződésem, hogy Karakas Hedvig Európa-bajnoki aranyérme akkor is nagyon komoly eredménynek számított volna, ha nincs koronavírus. A körülmények semmit sem vonnak le a győzelmének értékéből, egy teljes létszámú kontinensbajnokságon, az egyik legsűrűbb súlycsoportban a legnagyobbakat győzte le azért, hogy a dobogó legfelső fokára állhasson.




Az Európa-bajnok Karakas Hedvig lett az Év női sportolója Magyarországon


– Említette, hogy utána egy picit többet várt. A World Mastersre utalt?
– Igen. Ezen a fontos versenyen többet vártam a magyar válogatott tagjaitól, és nem egyedül én vagyok ezzel így. Amikor tavaly a budapesti versennyel újraindultunk, sokkal bizakodóbb voltam. Hét kvóta lenne most a miénk, de nyolc-kilenc tokiói indulóval lehetnénk csak elégedettek. A sportág számára fontos, hogy erős és nagy létszámú csapattal utazzunk az olimpiára, ugyanakkor most is láthattuk, hogy nagyon fel kell kötnie a judogit annak, aki pontszerző helyre pályázik. A koronavírus miatti leállás jó néhány országban régen véget ért már, a kényszerpihenőt pedig alaposan kihasználták. Intő jel számunkra, amit Dohában láthattunk. Nem nyöszörögni, panaszkodni kell, hanem dolgozni. Remélem, néhányan észreveszik, hogy a múltból vagy a jövő szép ígéretéből nem lehet megélni, nem szabad a járvány mögé bújni, arra hivatkozni. Mindenkinek biztosítjuk a lehetőséget, hogy a legjobb körülmények között készülhessen fel az olimpiára. Még nem késő, mindenkinek be kell állnia a sorba, össze kell fogni, meg kell találni a lehetőségeket, mert csak a tatamin elvégzett munka számít. Ezért is nagyon örülök Hédi fantasztikus sikerének, mert pontosan erre világított rá.

– Miközben ünnepelhetnénk a vészharangok is konganak?
– Valahogy így. Büszkék lehetünk az eddig elért eredményekre, de nem dőlhetünk hátra egy pillanatra sem, az új kihívások napi szinten olyan kihívások elé állítanak. Félre ne értse senki, nem vagyok boldogtalan, csak a megoldást keresem. Sokkal több eredmény van ebben a csapatban. Nincs még semmi elveszve, de nagyon oda kell figyelnünk. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ezeknek a fiúknak, lányoknak Tokió lehet az élet nagy esélye, nagy lehetősége, sportvezetőknek, edzőknek, sportolóknak egyaránt a maximumot kell ehhez hozzátenniük.

– Helyzeti előnyt jelenthet a mieink számára, hogy júniusban hazai pályán lesz a legfontosabb kvalifikációs esemény az olimpia előtt, a budapesti világbajnokság.
– Ebben biztos vagyok. Már nagy erőkkel dolgozunk a világbajnokság előkészítésén, hosszas tárgyalások után jutottunk el addig a Nemzeti Sportügynökséggel, hogy megegyeztünk minden fontos kérdésben. Még a kormányhatározat módosítására várunk, amely kimondja a 2022-es helyett a 2021-es budapesti világbajnokság megrendezését.




2017 után négy évvel ismét világbajnokságot rendezhetünk


– Mondhatjuk, hogy nyertünk a koronavírussal? A Grand Slammel nálunk indult újra a judo, és megkaptuk a világbajnokságot is, közvetlenül a tokiói olimpia előtt, ilyen még nem volt a sportág történetében.

– Sajnos nem mondhatjuk. A Grand Slamet és a világbajnokságot sem a koronavírus hozta nekünk, Grand Slam egyébként is lett volna 2020-ban, a 2022-es világbajnokságot pedig már korábban megkaptuk. Sokkal inkább a járvány legnagyobb vesztesei közé tartozik a sportágunk. Küzdősportként a legtöbb energiát nekünk kell beletennünk abba, hogy visszahozzuk a járvány előtti szintre. Komoly eredmény volt, hogy Budapesten újraindítottuk a judót, de az legalább ilyen fontos volt, hogy valamennyi korosztály számára meg tudtuk rendezni az országos bajnokságot 2020-ban, ezzel reményt és esélyt tudtunk adni a kluboknak, az edzőknek, a judósoknak. Csakhogy a járvány miatt a legnépesebb korosztályt veszítjük éppen el. A judóban a tíz évnél fiatalabbak nem kaphatnak versenyengedélyt, emiatt becslések szerint november óta a korosztály hatvan százalékát elveszítettük. Nem járhatnak edzésre, más sportágat választanak, ezt szülőként, sportvezetőként meg is értem. A jövő héten egy online konferencia keretében, a Nemzetközi Judo Szövetség segítségével próbálunk erre megoldást találni. Olyan előterjesztést fogok tenni, ami a judón belül lehetőséget ad a hat-tíz éves korosztály számára is, küzdelmek nélküli versenyzésre, ezt a módszert a Kodokan Egyetem és a francia szövetség tökéletesen kifejlesztette. Nagyon sok feladatunk lesz 2021-ben, de ez az egyik legégetőbb. Ha nem sikerül gyors megoldást találnunk, hiába az elmúlt években elért sok szép sikerünk, könnyen egy romhalmazt hagyhatunk magunk után...

– Elkeseredett?
– Dehogy! Büszke vagyok az eredményeinkre, a sikereinkre. Erősek vagyunk, vannak rejtett tartalékaink is, biztos vagyok benne, hogy odafigyeléssel, együttműködéssel és kemény munkával a kihívásokkal is megbirkózunk.

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
EJU, Carlos Ferreira)