A Judoinfo szerkesztősége immár tizenharmadik alkalommal hirdeti ki, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén – akárcsak az elmúlt négy évben – három kuratóriumi tag, illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számított. A végeredmény: Tóth Krisztián volt 2018 legjobb judósa Magyarországon!




Az esztendő számunkra leginkább várt hazai versenye a negyedik magyarországi Grand Prix-viadal volt. A Papp László Budapest Sportarénában ismét kitettek magukért a mieink: folytatódott a meseszerű hagyomány: minden magyar GP-n van magyar arany – ráadásul ezúttal kettő is jutott nekünk, Ungvári Miklós és Tóth Krisztián is felállhatott a dobogó legfelső fokára, Karakas Hedvig és Szabó Frigyes pedig bronzérmes lett.

A Tel-Avivban megrendezett Európa-bajnokságon Csernoviczki Éva ismét döntőt vívhatott, sorozatban a tizenegyedik kontinensbajnokságán szerzett érmet. Az Eb-n Pupp Réka ötödik és Karakas Hedvig hetedik helyét jegyezhettük még fel, a bakui világbajnokságon pedig Tóth Krisztián is folytatott egy bravúros sorozatot: ötödik egymást követő világbajnokságon került be a legjobb nyolc közé, ezúttal az ötödik helyen zárt. A Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken, illetve a Continental Open-viadalokon a mieink összesen három arany-, tizenegy ezüst- és tíz bronzérmet gyűjtöttek.

Közben utánpótlás téren is jól szerepeltek a mieink: Pupp Réka ezüst-, Gercsák Szabina és Kárpáti Emese bronzérmes lett a győri U23-as Európa-bajnokságon, Szigetvári Mercédesz junior Európa-bajnok lett, s a korosztályos Eb-ről Tóth Apor és Tóth Fanni is hozott haza egy-egy bronzérmet.

Az ifjúságiaknál Özbas Szofi olimpiai arany-, Vég Zsombor pedig bronzéremmel térhetett haza Buenos Aires-ből, az ifjúsági Eb-n Sipőcz Richárd állhatott a dobogó legfelső fokára, Szarajevóból Özbas Szofi, Nerpel Gergely és Vég Zsombor is bronzéremmel térhetett haza.

Csak a világversenyeket tekintve összesen tizenhárom (!) érem (három arany, két ezüst és nyolc bronz) a magyar mérleg!

Az „idősebbek” is kitettek magukért, a Cancúnban megrendezett veterán-világbajnokságon Vészi Klára megvédte világbajnoki címét, ezüstérmet akasztottak Ónody Beáta, Sinka Szabolcs, Fónay Zsolt és Szőcs László nyakába. A glasgow-i Európa-bajnokság is remekül sikerült: Sinka Szabolcs arany-, Novák Szilvia, Vészi Klára, Péter Sándor és Nagy Aladár pedig bronzérmet szerzett!

Szavazós játékunk történetében 2014-ben új fejezet kezdődött: három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján került sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen adott végeredményt. Az idén is ennek megfelelően hívtuk szavazásra olvasóinkat.

Szavazni 2018. december 31-én éjfélig lehetett honlapunkon. A közönségszavazásra 1018 voks érkezett, a legtöbbet, a szavazatok több mint negyven százalékát Pupp Réka szerezte, megelőzve a második helyezett Tóth Krisztiánt, a harmadik Ungvári Miklóst, a negyedik Özbas Szofit, az ötödik Csernoviczki Évát és a hatodik Karakas Hedviget. A kuratóriumi tagok szavazatai és a közönségszavazás összesítése egészen más eredményt hozott, a győzelmet a díj történetében második alkalommal Tóth Krisztián szerezte meg, a második helyen Csernoviczki Éva, a harmadikon Pupp Réka, a negyediken Özbas Szofi, az ötödiken Ungvári Miklós, a hatodikon pedig Karakas Hedvig zárt.


TÓTH KRISZTIÁN. 
A Pénzügyőr SE huszonnégy éves klasszisa megnyerte a budapesti Grand Prix-t, ezüstérmes lett a tuniszi és a taskenti GP-n, illetve az Abu-Dzabi Grand Slamen. Napjaink legmagasabban jegyzett magyar judósa a bakui világbajnokságon az ötödik helyen végzett, a világranglistán pedig várhatóan a legjobb három között zárja az esztendőt.
23 helyezési pont



CSERNOVICZKI ÉVA.
 Az Ippon Judo Tatabánya harminckét éves versenyzője 2008 óta valamennyi kontinensbajnokságon dobogós volt, és ezt a káprázatos sorozatot az idén sem szakította meg: Tel-Avivban ezüstérmet szerzett, emellett egy Grand Slam-ezüstérmet Düsseldorfból és egy GP-ezüstérmet Taskentből is hazahozott.
17 helyezési pont




PUPP RÉKA. Az Atomerőmű SE huszonkét éves sportolója Európa-bajnoki ezüstéremmel bcsúzott az U23-as korosztálytól, de a szemei előtt már a felnőtt ötkarika lebeg: az antalyai és a hágai Grand Prix-viadalon is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Az izraeli felnőtt Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett.
14 helyezési pont




ÖZBAS SZOFI. A Ceglédi VSE tizenhét éves reménysége elsősorban az ifjúsági korosztályban remekelt: megnyerte a korosztályos olimpiát Buenos Aires-ben, az ifjúsági Európa-bajnokságon pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Próbálkozott a juniorok világbajnokságán is, ahol a hetedik helyen végzett súlycsoportjában.
7 helyezési pont



UNGVÁRI MIKLÓS. A Ceglédi VSE elnyűhetetlen, harmincnyolc éves csillaga 2018-ban is feledhetetlen élménnyel ajándékozott meg bennünket: parádés teljesítményt nyújtva megnyerte a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Grand Prix-viadalt, a fináléban a háromszoros világbajnok Ebinuma Maszasit pazar ipponnal legyőzve.
4 helyezési pont



KARAKAS HEDVIG. A BHSE huszonnyolc éves judósa nehéz évet zárt, sérülései miatt nem mindig tudott teljes erőbedobással készülni-versenyezni. Ennek ellenére egy düsseldorfi Grand Slam-ezüst, egy-egy zágrábi és budapesti Grand Prix-bronz, és az Európa-bajnokságon elért hetedik helyezés is az eredménylistájára került.
1 helyezési pont



 

A JUDOINFO ÉV JUDÓSA SZAVAZÁS
EDDIGI DOBOGÓSAI

2018
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Pupp Réka

2017
1. Csoknyai László
2. Tóth Krisztián
3. Csernoviczki Éva

2016
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Tóth Krisztián

2015
1. Gercsák Szabina
2. Karakas Hedvig
3. Csernoviczki Éva

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011
1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva

Kapcsolódó cikkek:
Szavazz, ki volt 2018 legjobb magyar judósa!
Csoknyai László 2017 legjobb magyar judósa!
Ungvári Miklós 2016 legjobb magyar judósa!
Gercsák Szabina volt 2015 legjobb magyar judósa!

Tóth Krisztián volt 2014 legjobb magyar judósa!
Csernoviczki Éva 2013 legjobbja
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi Dániel 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Fotók: EJU, IJF, MJSZ)