A hétvégi győri European Open közönségének feltűnhetett, hogy egy korábbi magyar válogatott kiválóság vállalt szerepet a tatami mellett. Bor Barna ismét válogatott lett, de ma már vezetőként és nevelőként tagja a csapatnak. Az Európai Judo Szövetség cikke.




„Tavaly év végén kaptam egy felkérést, hogy legyek az U23-as válogatott szövetségi edzője, emellett szőnyegezőként támogassam a felnőtt csapatot is az edzéseken. Ez az első versenyem ebben az új szerepkörben, így idén ez az új munkám. Körülbelül hetente két-három alkalommal utazok Paks és Budapest között, a felnőtt és utánpótlás edzőkkel is jó a kapcsolatunk, így ha valaki nem elérhető, akkor helyettesítjük egymást. Ettől eltekintve ez egy számomra megszokott rutin, járni a nemzetközi versenyekre.”

Bor Barna számos Európa-bajnoki éremmel, világbajnoki ezüsttel és rengeteg tapasztalattal büszkélkedhet, készen arra, hogy továbbadja a következő generációnak. A magyar válogatottban már egy ideje Sipőcz Richárdon van a hangsúly a nehézsúlyúak között, hiszen nyolc kontinensbajnoki címet gyűjtött be ifjúsági, junior és U23-as szinten, emellett megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) is, itt Győrben.

„Ricsi nemcsak a városunkba, Paksra költözött, Hangyási László mester lett a személyes edzője. Szerintem a lehető legjobb döntést hozta, mert egyre közelebb kerülünk az olimpiához, és szüksége van a pontokra. Tudjuk, hogy Laci bácsi szakértő edző száz és a plusz száz kilogrammos kategóriákban, tehát tényleg a legjobb kezekben van” – fűzte hozzá Bor Barna, aki egykori nehézsúlyú judósként tisztában van azzal, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük a sportolóknak, és milyen támogatásra van szükségük.

„Úgy gondolom, hogy én is tudok neki segíteni, fizikailag támogatom a tatamin, és amikor nem vagyok elfoglalt a napi feladataimmal, akkor mindenképp elmegyek az edzésére, hogy segítsek a kumikatában. Sőt még az olimpiai bajnokunk, Kovács Antal is szakít időt arra, hogy eljöjjön és szurkoljon neki. Szóval úgy érzem, hogy egy jó csapatot hoztunk létre Ricsinek, sok tapasztalattal rendelkező emberekkel.”



S vajon melyek a legnagyobb különbségek, amelyeket Bor Barna tapasztal a versenyzőként eltöltött időszak és a mai között?

„Sohasem jó ötlet az akkor és most összehasonlítása, mert a generációk változnak. Az én időmben nagyon nehéz volt megkerülni egy oroszt vagy japánt a nehézsúlyban, ők domináltak, ezek a srácok még mindig jók, de most vannak újabb kihívásokat. Az új generáció megtanulja, hogy jónak és erősnek kell lenned, és az életben mindig alkalmazkodnod kell ahhoz, amivel szembesülsz.”

Bor Barnát a judóval való kapcsolatának változásáról is kérdezték.

„Amikor 2017-ben a budapesti világbajnokság után visszavonultam, nagyon küzdöttem, hogy eltávolodjak, ne legyek része ennek a körnek. Sok év telt el azóta, és rengeteg tapasztalatokat szereztem a klubomon belül. Most nagyon izgatott vagyok, hogy visszatérhetek, a judo valóban a családom.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: EJU
Thea Cowen írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
IJF, Gabriela Sabau)