A sportban létező edző-gyerek-szülő háromszög harmadik csúcsával, a szülővel is kell foglalkozni. A Magyar Edzők Társasága (MET) szervezésében januárban elindul, és minden hónapban jelentkezik majd a Sportszülők Akadémiája.




„Évek óta foglalkoztat, hogy a sportban létező edző-gyerek-szülő háromszög harmadik csúcsával, a szülővel is kellene foglalkozni. Az edző és a tanítvány kapcsolata, együttműködése jól feldolgozott téma, ám a szülőé alig, vagy egyáltalán nem” – indokolta az MTI-nek az esemény létrehozásának ötletét Köpf Károly, a MET főtitkára, a MOB tiszteletbeli tagja. Hozzátette, hogy egy „Sportszülők kézikönyve” is hasznos kiadvány lenne, amely megszólítaná a szülőket, segítene nekik, „beszélne” hozzájuk.

A MOB korábbi sportigazgatója kiemelte, régi terve megvalósításához nagy lökést adott, hogy az edző-továbbképző konferenciák rendszeres előadója, a Testnevelési Egyetem sportpszichológusa, Kovács Krisztina doktori disszertációja is a sportszülőkről szólt. A kezdeményezés mellé állt a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Versenysport Szövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, az Országos Sportegészségügyi Intézet, az országos sportági szakszövetségek, a Felelős Szülők Iskolája, valamint a sportszülők és utánpótlás sportolók szüleinek Facebook-közösségei.



Köpf Károly hangsúlyozta, a Sportszülők Akadémiája célja a sportoló gyermekek szülei ismereteinek gyarapítása a gyermek sporttevékenységével kapcsolatos kérdésekben. Továbbá az edző-szülő, iskola-szülő, edző-iskola, szülő-sportszervezet kapcsolatok javítása a gyermekek sportolási tevékenységének támogatása céljából.

A MET főtitkára szerint minden hónap harmadik csütörtökén lesznek a foglalkozások a Magyar Sport Házában. Az eddig javasolt témák például a sérülések és megelőzésük, sportetika, fair play, edzés és versenyzés. „Minden alkalomra meghívunk egy neves edzőt és egy sikeres, olimpiai bajnok sportolót. Az első, január tizennyolcadikai találkozó edzővendége doktor Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző és doktor Kovács Krisztina sportpszichológus lesz” – mondta Köpf Károly.

Az eseményre itt lehet jelentkezni: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: MET
Fotó: MJSZ, Horváth György)