A Bama podcastjének vendége volt Morvay-Sey Kata, testnevelő tanár, karateedző, a PTE Egészségtudományi Karon tanszékvezető-docens, a Magyar Judo Szövetség egyetemi-főiskolai sportbizottságának elnöke, a téma a Safe Fall-Safe Schools biztonságos esésprogram volt.



Morvay-Sey Kata elmondta, különböző kutatásokból is kiderült már, hogy a közlekedési balesetek után a második leggyakoribb balesetek az esésekből adódnak. A már említett kutatási projektjük célja a WHO irányába, hogy egy hathetes mozgásfejlesztéssel képesek legyenek a gyerekekben azokat a válaszokat kódolni, amellyel biztonságosan tudnak a talajra érkezni. Ennek a vizsgálatnak a tekintetében Magyarország jó helyzetben van, hiszen sokkal jobban támogatott a sporttevékenység és az egészséges életmód, mint más országokban.




Kata véleménye szerint a gyerekekbe már korai életszakaszban azt tápláljuk bele, hogy az esés egy rossz dolog. A biztonságos esés sok esetben életmentő is tud lenni, volt olyan hallgatója, aki alkalmazta az esés biztonságos módszerét és így túlélt egy közlekedési balesetet.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: Bama
Bíró Bernadett írása)