Azt nem csak a sportrajongók tudják, hogy a judo olimpiai sportág, amelyben test test elleni küzdelemben mérkőznek meg a felek. Azonban méltatlanul kevés figyelem vetül a formagyakorlatra, japán nevén a katára, pedig még világbajnoksága is van, amelyen egy szentesi páros is megmérette magát. A Délmagyar cikke.




Lantos Gábor és Őri József a judo igencsak háttérbe szorult válfajában, a formagyakorlatban versenyez, a duó nemrég tért haza az Abu-Dzabiban megrendezett világbajnokságról. A 2019 óta együtt dolgozó szentesi páros nem először lépett tatamira a világ legjobbjai között, ahogyan egy évvel ezelőtt Krakkóban, most is hozta a középmezőnyt a tizenötödik helyezésével.

„Igazából nem az volt a célunk, hogy nyerjünk, mert sok éves lemaradást kell behoznunk a többi nemzettel szemben, hanem az, hogy lássanak bennünket, hogy a magyarok is jelen vannak a kataéletben” – jelentette ki Lantos Gábor.

A legutóbbi világbajnokságon harmincöt ország judósai között a magyarok is ott voltak három párossal, és igyekeztek megmutatni, hogy hazánkban is gyakorolják a műfajt, egyúttal utat törnének a következő generációnak.

„A Magyar Judo Szövetség is azon dolgozik, hogy felfejlessze, ismertebbé tegye, hiszen hazánkban sokkal inkább a küzdelem terjedt el. A katát egy maroknyi csapat karolta fel, Pápa, Kalocsa, Debrecen és Miskolc mellett Szentes az egyik bázisa” – magyarázta Lantos Gábor.

Bozsoki Imre, a HRSE Nagare Dojo edzője irányításával készültek fel. „Most jött el az idő, hogy kinyílt a világ, járunk versenyekre, szemináriumokra. Nálunk a kata a fő irányvonal, de az utánpótlás miatt a küzdelemmel is foglalkozunk, a kettő összetartozik. Vagyis össze kellene tartoznia, de a mérleg nyelve nagyon elbillent a küzdelem felé, pedig hasznos lenne a küzdés során is a technika finomítása” – szólt hozzá az edző, aki a hazai katabizottság elnöke.




Őri József (balról), Bozsoki Imre és Lantos Gábor a judo technikai oldalára koncentrál


Bizonyos kor után már nem esik jól az esés, bár megtanulta tompítani az eséseket Gábor, de nyilvánvalóan egyre nehezebb elviselni. A negyvenhét évével egyébként nem egyedüli versenyző, a legidősebb egy önvédelmi katában szereplő olasz páros: hatvankét éves, aki dob, hatvanhét, aki esik, sőt, a duó negyedik lett a vb-n, generációs különbség a győztesekhez képest.

Őri Józsefet munkahelye, a katonaság egy évre külföldre szólítja, ha visszatér, elgondolkodnak a folytatáson. Lantos Gábor decemberben fog vizsgázni a negyedik danra.

„Ha hazajövök, majd kitaláljuk, hogy melyik lesz az a kata, amiből fel tudunk készülni olyan szinten, mint a Nage-no katából. Itt a testnek van megszabva, hogy meddig bírja az eséseket. Hogy ki hajtja végre, és ki esik, attól függ, kinek mi áll jobban, de nagyobb termetű partnert dobni sokkal látványosabb. Az általunk bemutatott katában öt blokkban harminc dobás harminc eséssel párosul. A végrehajtott gyakorlatsort pontozzák és a megszerzett pontok alapján állítják fel a végleges sorrendet. Egy küzdelmi versenyen, ha eldobnak, tudom, hogy veszítettem, itt a végén egy összesített, szubjektív pontszámot látunk” – hangsúlyozta Őri József.

Van földharcra, önvédelemre és dobásokra épülő kata is, így lehet „válogatni” a megtanulandó gyakorlatsorok között, amelyekben a későbbiekben versenyezni lehet.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Délmagyar
Darók József írása
Fotó: Délmagyarország
IJF, Gabriela Sabau)