Magyarország legmagasabban jegyzett férfi judósáról, Tóth Krisztiánról szóló cikkel jelentkezett az Európai Judo Szövetség honlapja. Megismerhetjük Krisztián útját Párizsba, de az MTK Budapest sportolója már az indulás előtt leszögezte: semmit sem vesz magától értetődőnek.




„A pontjaim, eredményeim vagy helyezéseim ellenére sem gondolok Párizsra úgy, hogy már ott vagyok. Az első lépés odaérni, a második pedig jól szerepelni. Az utazás még mindig csak az első lépés; ezért inkább az odáig vezető útra és a folyamatos fejlődésre koncentrálok. A kvalifikáció utolsó napjáig nem dőlök hátra, és azt sem mondom, hogy a játékok egyik résztvevője vagyok.”

Arra a kérdésre, mi az első szó, ami 2024-ről és Párizsról eszébe jut, így válaszolt: „Ismételni szeretnék. Szeretnék én lenni az első magyar judós, aki két olimpiai érmet nyer ebben a sportágban. Szeretném újra átélni az olimpiai éremmel való hazatérés élményét is” – tokiói olimpiai sikerének megismétlésére utalt, 2021-ben bronzérmet szerzett a 90 kilogrammos súlycsoportban, ez volt Magyarország ötszázadik olimpiai érme.



S hogy hogyan él együtt a tokiói sikerrel?

„Csoda. Büszkeség. Elképesztő.”

Mondani sem kell, hogy a legutóbbi olimpián elért bronzérem az egyik legemlékezetesebb sikere az eddigi pályafutásának. Az ifjú Krisztián meglehetősen aktív gyerek volt, és a szülei nagyon szerették volna, ha sportol, hogy kiadja az energiáit. Hat évesen véletlenül találkozott a judóval.



„A judo volt az első sport, amit valaha űztem, és úgy tűnik, ez az utolsó. Eleinte sosem volt olimpiai célom, csak azért jártam edzésekre, hogy levezessem az energiáimat, de szó szerint ragaszkodtam hozzá. Az idő múlásával az alkalmi judofoglalkozások élethosszig tartó karrierré változtak, anélkül, hogy erről egyértelmű döntés született volna.”



Ahogy Krisztián mondja, „leragadt a judónál”, s ebben nagy szerepet játszott első példaképe, Kovács Antal. „Ő az egyetlen olimpiai bajnokunk a sportágban, így nyilvánvaló volt számomra, hogy felnézek rá. De nagy példaképem Iliasz Iliadisz is, aki fiatalon megnyerte az olimpiát, és akit nem kell bemutatni. Évekig versenyezni vele mindig kiváltságot jelentettt. A 2014-es világbajnoki döntő pályafutásom második legemlékezetesebb pillanata.”




Bár gyerekkorában a judo volt az első és egyetlen sportága, Krisztián felfedte a rögbi iránti szeretetét, amelyet – annak ellenére, hogy Magyarországon nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé –, továbbra is szívesen gyakorol. Üzletembernek vagy profi rögbijátékosnak lenni az a két dolog, amit Krisztián elképzelne jelenlegi pályafutása helyére, ha a judo nem jött volna be.

Szabadidejében szeret moziba járni vagy leülni a tópartra, élvezi a horgászatot. Ez a földhözragadt magyar titán megosztotta értékes személyes életképét.



„Boldog és egészséges családot szeretnék. Szeretnék mindent megtenni a gyermekeimért, és a társadalom értékes tagjává nevelni őket. Ez az álmom.”

Krisztián két kisgyermek büszke édesapja. „Nem árulok el titkot, ha azt mondom, az élsportolói élet és a szülői szerep kemény kombináció. Fiatalabb koromban apa akartam lenni, és ez megtörtént, amikor megtaláltam a csodálatos feleségemet. Ez a kombinált életmód rengeteg energiát ad és vesz el. És kétségtelenül csapatmunkát igényel, hálás vagyok a feleségemnek, hogy mindig mellettem van. Én csak egy része vagyok ennek a kirakósnak. Néha annyira kimerült vagyok, hogy elviszi a gyerekeket néhány órára, vagy néha egyedül megyek meglátogatni a családot, hogy kipihenjem magam. Az edzőterem és az otthonom is ’tele van’, fontos, hogy időnként egyedül is feltöltődhessek.”



Krisztián 2021 októberében megkapta a Magyar Érdemkeresztet, Magyarország ötödik legmagasabb állami kitüntetését, a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének előmozdításában, a haza érdekeinek előmozdításában kifejtett kiemelkedő és példamutató tevékenység elismeréséül.




Rajongói adatlap

Súlykategória: 90 kg
Magasság: 175 cm
Világranglista helyezés: 7.
Szülőváros: Budapest
Tanulmányok: edzői szak a Magyar Sporttudományi Egyetemen
Az eddigi legnagyobb tanulság: Állandó küzdelem, fejlődés, haladás, feladni soha
Mottó:
Kedvenc technika: Válldobás (seoi nage)
Étel: „Imádom a húsos, zsíros magyaros ételeket, és édesszájú is vagyok, úgyhogy nem tudnék megnevezni egy ételt”
Italok: Vidéki szódavíz
Szín: kék és zöld
Állat: Gorilla és oroszlán
Zene: „Van néhány, magyar énekesek, ACDC, Eminem”
Könyv: Robert Yugovich, „Hontalan Hazafi”
Film: „Egy asszony illata”
A hét napja: "Péntek, mert ez az utolsó nap a kemény munkára, aztán pihenés következik”
Jellemző:
„Nagyon barátságos és segítőkész ember vagyok”
Bakancslista: „A Galápagos-szigetek látogatása, elmenni Kanadába vagy Észak-Amerikába, néhány mammutfenyőt látni, vadászgépet vezetni”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU
Szögedi Szandra cikke
Fotó: IJF, EJU, archív)