A hírek szerint különleges vendége is lesz a jövő hétvégi World Masters-viadalnak a Papp László Sportarénában: eljön a japánok szupersztárja, Ono Sohej!




Bajnokból legenda – a Nemzetközi Judo Szövetség videója


Ono Sohej
2011-ben junior-világbajnoki címmel tette le a névjegyét, egy évvel később már megnyerte a Kodokan-kupát és a tokiói Grand Slamet is. 2013-ban Rio de Janeiróban szerezte meg az első világbajnoki címét, amit 2014-ben nem tudott megvédeni, a legjobb nyolc közé jutásért ugyanis vereséget szenvedett a koreai Li Jung Dzsun ellenében. Hihetetlen, de ez volt az utolsó veresége a nemzetközi porondon külföldi riválissal szemben (2014 végén Tokióban a japán Akimoto tudta megszerezni Ono skalpját).

Egészen elképesztő rekordokat tart: mindkét olimpián, amelyen tatamira lépett egyéni aranyérmet szerzett (2016, Rio de Janeiro és 2021, Tokió), a négy világbajnoki részvételéből három aranyéremmel zárult (2013, Rio de Janeiro, 2015, Asztana, 2019, Tokió).




Páratlan technikai repertoárjával a legóvatosabb és legerősebb ellenfeleinek védekezését is fel tudta törni, ritka volt, hogy nem ipponnal nyert meg egy mérkőzést. Virtuóz judójával méltán vívott ki magának széles körű elismerést sportágában.

2022-ben, harminc esztendősen döntött a visszavonulás mellett, s azóta is a judosportban dolgozik, immár a tatami „másik oldalán”.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)