A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik, kik sportágukban az év legjobbjai. Az idén ötvennyolc sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A judósoknál Ungvári Attila (Győri Atlétikai Club) első, Özbas Szofi (Budapesti Honvéd SE) pedig második alkalommal lett az Év legjobbja.




Özbas Szofi (balról a harmadik) az Eb-dobogón Szófiában


Az idei győztesek közül kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter tizenkilencedik elsőségével, a curlinges Szekeres Ildikó tizenegyedik alkalommal, vegyes váltó partnere Nagy György, a teniszező Fucsovics Márton és a vitorlázó Érdi Mária tizedszer, a bridzsjátékos Fischer Brigitta, uszonyosúszásban Senánszky Petra, a sífutó Kónya Ádám és a sílövő Panyik Dávid egyformán kilencedszer bizonyult a legjobbnak.




Ungvári Attila (fehérben) először lett az év legjobbja a felnőtteknél


Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmese, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, és a világbajnoki címet nyert Szilágyi Áron kardozó, Salim Omar tekvondós, valamint a vb-n és az Eb-n is verhetetlen kajakos Kopasz Bálint ugyancsak megtalálható a listán. A multisport Európa-bajnokság további győztesei közül a tornász Kovács Zsófia, valamint a kenus Bragato Giada, Nagy Bianka kettős szintén az élen végzett sportágában. Labdarúgásban az RB Leipzig játékosa, Szoboszlai Dominik érdemelte ki az év legjobbja címet.

A legeredményesebb hazai klubok közül a Vasas hét, az Újpest hat, az MTK és a Ferencváros öt-öt, a Budapesti Honvéd pedig négy elsőséget mondhat magáénak. Külföldi egyesület képviseletében hat versenyző zárt az élen. Az olimpiai sportágak legjobbjai meghívást kapnak az M4 Sport Az év sportolója gálára, január 9-én a Magyar Állami Operaházba.

A teljes sportági lista: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: MTI
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Emanuele Di Feliciantonio)