„Mindig rányomja a bélyegét a később sorra kerülő versenyzők teljesítményére az előttük szereplők eredménye. E tekintetben nem sok „biztatást” kapott Kincses Tibor, a 60 kilogrammosok huszonkilenc főnyi mezőnyében, az A-csoportban rajtoló cselgáncsozónk...” Kilenc nap múlva kezdődnek Tokióban az olimpiai judotorna küzdelmei. A hátra lévő napokban az Arcanum segítségével, a korabeli sajtóbeszámolók alapján felidézzük a magyar judosport eddigi érmeinek történetét. 2. rész: 1980, Moszkva. Kincses Tibor a dobogón!




Moszkva, 1980. augusztus 1.

„Előtte sorra estek ki versenyzőink. Ez rá sem volt hatástalan, de őt legalább lelkesíthette a viszonylag jobb sorsolás – számolt be róla a Népsport tudósítója. – Élt is a lehetőséggel.

Első mérkőzését a kuvaiti Alival vívta. Hosszú ideig csak kísérletezgettek. Kincses fojtásfogással, fejen átdobással és karfeszítéssel, a kuvaiti pedig válldobásokkal. Három perc után sikerült Kincsesnek egy válldobást úgy végrehajtania, hogy kokát ítéltek érte a bírók. Ali elfáradt, és most már egy pontosabb akció következett: fejen átdobás, amire vazarit adtak. Sima győzelem...

Nehezebbnek ígérkezett a brazíliai japán, Sinohara legyőzése. Technikás fiú és kitűnően csinálja a fejen átdobást. Ezt csinálta Kincses ellen is, kokára. Erre azonnal dobással válaszolt versenyzőnk, ő pedig jukót kapott érte. És továbbra is ezzel kísérletezett, még egyszer megcsinálta a fejen átdobást, és ekkor kokát ítéltek rá, így ezen az akadályon is sikeresen túljutott.

Ko következett a Koreai NDK-ból. Fájós lábbal állt ki, de ez nem számított, hiszen az előző mérkőzését bicegve nyerte, belső combdobással. Annyira fájt a lába, hogy vállon vitték ki. De most már alig sántítva jött a tatamira. Válldobásokkal kísérletezett Kincses, nem sikerültek, azután egy combdobást kiemeléssel kontrázott.

Ko ebből is kifordult. Sőt, földről indított külső gánccsal és lábkirántással válaszolt, de ezeket sem értékelték. Az egyik bíró a piros, a másik a fehér zászlót emelte fel az értékelhető akció nélküli küzdelem eldöntésénél. A vezető bíró töprengett egy kicsit, végül Kincsesre mutatott...

Csoportdöntős lett tehát a Kecskeméti SC fiatal versenyzője és ott a kubai Jose Rodriguezzel küzdött. (Nem azonos Hektor Rodriguezzel, aki a montreali olimpián aranyérmet nyert.) Némi fogáskeresés után Kincses indított egy horogdobást, ezt a kubai mellel védte, ártatlannak látszó helyzetben érkeztek le a tatamira. Mégis baj lett belőle. Rodriguez fojtásfogását ugyanis Kincses kénytelen volt lekopogni...

Ezzel a vereséggel elvesztette a döntőbe jutás lehetőségét, de jogot nyert arra, hogy az esti mérkőzések során megküzdhessen a bronzéremért. A másik ágról a francia Rey jutott a döntőbe, legyőzte többek között a szovjet Szoloduhint is.

Amire annyira vártak a cselgáncs magyar szurkolói, az pénteken este bekövetkezett a Luzsnyiki sportpalotában. Kincses Tibor, a KSC húszéves versenyzője bronzérmet szerzett a 60 kilogrammos súlycsoportban! Ritkán lehet olyan boldog ünneplést hallani, mint ahogy a magyar szurkolók, versenyzők, kint lévő edzők és vezetők éljenezték meg a nagy teljesítményt.

Lássuk azonban sorjában! A vigaszágon először Keirouz (Libanon) és Elnajjar (Szíria) küzdött. Győzött Elnajjar ipponnal, de ő is kikapott utána az angol Hollidaytől. Csak ezután következett Kincses Tibor mérkőzése az olimpiai harmadik vagy ötödik helyért.

Az egész magyar tábor nyugtalanul várta a találkozót, csak Kincses maradt teljesen nyugodt. Az eddigi kellemetlen eredmények után végre ismét megnyílt a lehetőség, hogy a magyar cselgáncssport megmutassa valódi erejét, és a sok balszerencsés mérkőzés után végre legyen egy szerencsés is.

Kincses Tibor nagy mestere a technikának, de nem megy a szomszédba egy kis rafinériáért sem. Sok mérkőzését nyerte már meg úgy, hogy az ellenfelét szőnyegről való kilépésért keikokuzták. Többek között a világbajnok francia Reyt is Bécsben, az Európa-bajnokságon. Ez a Rey most itt Moszkvában olimpiai bajnok lett, úgy, hogy a kubai Rodriguez támadásainak egyikét egy hátsó horogledöntéssel védte, és erre kokát kapott. Ez már elég volt neki az aranyéremhez, tekintettel arra, hogy ő már nem kockáztatott, a másik pedig nem tudott kockáztatni, kénytelen volt belenyugodni abba, hogy elődje, Hektor Rodriguez aranyérme után neki „csak” olimpiai ezüstérem jut.

De térjünk vissza Kincseshez! Támadással ijesztette az angol Hollidayt, de ő természetesen ellépkedett előle. Éppen abban nagy mester azonban Kincses, hogy tudja, merre lép az ellenfél, úgy léptette a britet, hogy az támadás védése nélkül kilépett a küzdőtérről. Ezért pedig a szabályok értelmében intés – keikoku – jár. Meg is ítélte a vezető bíró, és ezt a tetemes előnyt már csak őrizni kellett. A KSC igen lelkes és nagyszerű küzdőképességgel rendelkező versenyzője megőrizte ezt, és nem is akárhogyan.

A még hátralévő időben is állandóan támadott. Váll- és fejdobás-kísérletei továbbra is veszélyesek voltak, de értékelhető akciót már nem tudott csinálni, így is élete nagy tettét hajtotta végre, ő szerezte a magyar cselgáncssport második olimpiai bronzérmét!

60 KG. Olimpiai bajnok: Thierry Rey (Franciaország). 2. Rodriguez (Kuba), 3. Kincses Tibor (Magyarország) és Jemizs (Szovjetunió), 5. Holliday (Nagy-Britannia) és Petrikov (Csehszlovákia)




Még mielőtt végképp elkeseredtünk volna cselgáncsozóink gyenge szereplése miatt, segítségünkre sietett egy húszéves kecskeméti fiú, Kincses Tibor. Első olimpiáján dobogóra állhatott, bronzérmet szerzett a 60 kilogrammosok küzdelmében.

Klubedzője, Varga András és válogatottbeli mestere, Moravetz Ferenc egybehangzóan állították az olimpia előtt: „Ha Tibi képes megismételni a tavaszi Európa-bajnoki szereplését (Bécsben legyőzte a világbajnok francia Rey-t – a szerk.) Moszkvában is helyen lehet.”

Különösebb eredménylistával nem dicsekedhetett ezidáig. Tavaly IBV-győztes volt, a hazai rangsorversenyeken pedig mindig bátor, akciódús judózással hívta fel magára a figyelmet.

Most már a nemzetközi mezőny is megismerte a nevét.”

 

OLIMPIAI HELYEZÉSEINK

ARANYÉRMES (1)
Kovács Antal (1992, Barcelona)

EZÜSTÉRMES (3)
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)

BRONZÉRMES (5)
Tuncsik József (1976, Montreal)

Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)

ÖTÖDIK HELYEZETT (11)
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)
Ungvári Miklós (2016, Rio de Janeiro)

HETEDIK HELYEZETT (12)
Szabó Ferenc (1972, München)
Csák József (1988, Szöul)
Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)
Bor Barna (2012, London)
Csernoviczki Éva (2016, Rio de Janeiro)
Karakas Hedvig (2016, Rio de Janeiro)
Joó Abigél (2016, Rio de Janeiro)


 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Forrás: Arcanum
Népsport)