Több mint száz hallgatónak tartotta diplomaátadó ünnepségét szombaton a Testnevelési Egyetem, a diplomaátadón díjazták az egyetem 2019-ben legjobb teljesítményt nyújtó sportolóit is, a férfiaknál a judós Tóth Krisztián lett „aranyérmes”.




Tóth Krisztián (balról) és Dr. Németh Endre


Immár hagyományosan, a diplomaátadón díjazta a Testnevelési Egyetem a 2019-es esztendőben a legjobb teljesítményt nyújtó sportolóit. A nőknél a vízilabdázó Kövesdi Vivien és Kuna Szonja, a férfiaknál a judós Tóth Krisztián lett „aranyérmes”, a TFSE igazolt versenyzői közül pedig a para atléta Ekler Luca és az atléta Együd Máté. Az év csapata a TFSE női kosárlabda-csapata lett, amely az előző idényben a másodosztályban parádésan teljesítve kiharcolta az élvonalba jutást, és jelenleg ott is megállja helyét.



Dr. Németh Endre, a TF Küzdősport Tanszékének vezetője osztotta meg gondolatait a Judoinfo olvasóival: „Szombat délelőtt bebizonyosodott, hogy a Testnevelési Egyetem Alkotás úton lévő új központi épülete sem elég nagy. Az ünnepélyes diplomaosztóra olyan nagy volt az érdeklődés,hogy a csillárokon is emberek lógtak. Több szakon és tagozaton volt egyszerre diplomaosztó, a legtöbben a tanári szakon végeztek, de a sportmédia, az edzői szak vagy éppen a doktori iskola végzőseit is most avatták.

A tanári szakon vehette át diplomáját a korábban ceglédi színekben versenyző, manapság inkább bíróként, edzőként tevékenykedő Jánovszki Helga és az érdi szakosztálynál edzősködő Farkas Krisztián is.




Jánovszki Helga


A fokozott média érdeklődés Szabó Tünde sportállamtitkár asszonynak és Kovács István ökölvívó olimpiai bajnokunknak szólt, akik szintén most lettek avatva. Előbbi sikeresen védte meg PhD értekezését sportjogi témából, utóbbi pedig a testnevelő-edző szakon szerzett oklevelet.

Itt adták át a Testnevelési Egyetem 2019. évi legjobb sportolóinak a díjait is, a férfi kategória győztese Tóth Krisztián lett, aki a judo Ba edzői szak levelező tagozat harmadik évfolyamos hallgatója. A tavalyi nápolyi Universiadén egyéni sportolóink közül egyedül neki sikerült az éremszerzés, egy bronzot szerzett a délolasz kikötővárosban. (Rajta kívül csak a két vízilabda csapatnak sikerült ez.)

Krisztián korábban nem vett részt Universiadén, de a szabályok változása, a korosztály huszonöt évre történő leszállítása miatt egyben ez lett az utolsó ilyen versenye is. Kijelentette még fél évvel az Universiade előtt, hogy a zsúfolt versenynaptár ellenére biztosan elutazik Nápolyba, mert már csak két érem hiányzik a kollekciójából, az olimpiai és az Universiade-érem.



Láttuk az eltökéltségét és látták a judo szövetség vezetői is, akik így egy idő után vonakodva, de zöld utat adtak a tervhez. Egy szabad hétvégéje lehetett volna Krisztiánnak az Európa Játékok és a Budapest Grand Prix között, ezt áldozta be. Nápollyal egy időben zajlott a kanadai GP, ami elsősorban Teddy Riner sikeres visszatéréséről szólt, de a 90 kilogrammban szerényebb mezőnnyel, mint nálunk Nápolyban.

A verseny nem indult jól, mert lekéstük a csatlakozást Frankfurtban és a reptéren töltöttük a fél éjszakát, másnap mikrobuszt kellett béreljünk, és öt perccel a mérés előtt estünk be Nápolyba. Csodával határos módon mindenki bemért és megpróbáltuk kipihenni magunkat a másnap reggeli startra. Eközben Krisztiánnak még volt egy jelenése a megnyitó ünnepségen, ahol a magyar csapat zászlóvivője lehetett.



Másnap nem indult jól a nap, egy táncos lábú brazil gyerek hosszabbításban meglepte az elég álmosan mozgó Krisztiánt, és csak az volt a szerencsénk, hogy a régi szisztémában rendezték a versenyt, és legyőzője bejutott a legjobb négy közé. Erre előzetesen öt százaléknyi esélyt adtunk neki, de nagy napot fogott ki és másokat is meglepett.

Krisztián a vigaszágon mindenkit bedarált, ha már visszakapta a lehetőséget, élt is vele, és megszerezte a bronzot. A kollekcióból már csak az olimpiai érem hiányzik. Kívánom, hogy idén Tokióban az is sikerüljön neki. Tudatosan építi versenyzői karrierjét, iskolai tanulmányait és családi életét is, össze tudja egyeztetni a három dolgot. Mintául szolgálhat a többiek számára!”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: TF
Fotó: TF, MESF, Facebook)