Csókási Enikő és Pfeffer Árpád „árnyékban” dolgozó munkások, akik munkájukkal teszik sikeressé ezt a sporteseményt. Az IBSA Judo Grand Prix Antalya során ők gondoskodtak az informatikáról, arról, hogy minden gördülékenyen menjen, hogy a paralimpiai kvalifikációra vágyó sportolók teljes mértékben kifejezhessék magukat. Elkötelezettségük nemcsak szakmai, hanem – és talán mindenekelőtt – emberi is. A Nemzetközi Judo Szövetség cikke.




„Az informatikai részről én gondoskodom, segítem a szervezést, hogy a verseny időben elinduljon, és a lehető legjobb körülmények között folyjon – magyarázza Csókási Enikő. – Segítek az elnöknek és a sportigazgatónak. Minden, ami a statisztikákkal és adatokkal kapcsolatos, a kezünkön keresztül megy át. A delegációkkal való kommunikációról is gondoskodom az események előtt, alatt és után. Örülök, hogy részese lehetek ez a csapatnak. Csodáljuk Tardos Jánosnak, az IBSA Judo elnökének munkáját. Szeretem hasznosnak érezni magam azáltal, hogy segítem a parajudo közösséget, hogy segíthetek ezeknek a sportolóknak. A szívemet beleteszem a munkába, nyilvánvalóan benne van az az érzelem is, amit kapunk, amikor részesei lehetünk ennek a nagyszerű kalandnak.”



Pfeffer Árpád esetében is hasonló a helyzet: „Braun Ákosnak, a 2005-ös kairói világbajnoknak köszönhetően kerültem bele ebbe a gyönyörű történetbe, aki az IBSA judo informatikai vezetője. Ő a barátom, és meghívott a csapatba. Ez 2018-ban történt, és csöppet sem sajnálom, mert emberileg nagyon gazdagító. Hihetetlen, amit egy látássérült judós művel. Első pillantásra azt mondjuk magunknak, hogy ez nem lehetséges, és mégis minden pillanatban az ellenkezőjét bizonyítja. Ez egy pokoli életlecke, s sokat kell még tanulnunk. Magyarországon a fiatalok judoedzésein gyakran végzek gyakorlatokat úgy, hogy elzárom a látásukat, hogy csak az érzésekkel dolgozzanak. Ez nagyon fontos a judóban.”

Csókási Enikő is gyakran tapasztalt hidakat a judo és a parajudo világa között. Időnként dolgozik a World Judo Tour rendezvényein, mint az Antalya Grand Slam esetében is. „Néhány évvel ezelőtt Romániában azon kaptam magam, hogy vak gyerekekkel dolgozom. Nem volt könnyű, de emberi szinten nagyon erős volt. Csodálom őket, lehetővé teszik a lehetetlent. Nem mondanak ki, hanem csinálnak dolgokat! A mi szemünkön keresztül látnak, ami nagy felelősséget ró ránk.”



Csókási Enikő judót tanított a román Alexandru Bologának, aki néhány évvel később paralimpiai bronzérmes lett a 2016-os riói paralimpiai játékokon, amit a 2020-as tokiói játékokon is megismételt.

Enikő és Árpád bevonása elengedhetetlen a rendezvények zökkenőmentes lebonyolításához technikai és logisztikai szempontból is, de a szerepük túlmutat szakmai tudásukon. A szeretet a judo és a parajudo iránt, ez az, ami előre viszi őket, s ez az, ami mindenki számára előre mozdítja a judo ügyét.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: IJF
Nicolas Messner írása
Fotó: IJF, Tamara Kulumbegashvili)