A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) által szervezett 2023-as portugál Grand Prix három napja után az IBSA Judo Grand Prix következett Almadában. A két esemény sorrendje nem véletlen, mert az IJF és az IBSA (International Blind Sport Federation – Vakok és gyengénlátók Nemzetközi Sportszövetsége) szoros együttműködésének eredménye. Tardos János, az IBSA Judo elnöke – aki néhány napig tartózkodott Portugáliában – a verseny rajtja előtt nyilatkozott az IJF munkatársának.




„Ez az első eseményünk a szezonban, az idén tizenkettőt rendezünk meg, ebből négyet az IJF-fel közvetlenül együttműködve. Portugália után Törökországban és Azerbajdzsánban, majd az év végén Japánban először leszünk együtt. Mind a tizenkét versenyünk a 2024-es párizsi paralimpiai játékok selejtezője, ezért mindegyik nagyon fontos” – fogalmazott Tardos János.

Azok számára, akik nem ismerik az IBSA rendszerét: valójában nagyon hasonló ahhoz, amit a World Judo Touron láthatnak. Ez az összehangolás is része annak az érdemi munkának, amelyet a két szervezet, az IJF és az IBSA végez annak érdekében, hogy a sportolók a legjobb teljesítményt nyújthassák. Az IBSA saját világranglistát vezet, amely meghatározza majd, hogy ki kvalifikálja magát a 2024-es párizsi paralimpiai játékokra.

„A tokiói paralimpia után fontos változtatásokat hajtottunk végre a paralimpiai judo struktúrájában. Ezek a változások nagyon pozitívan befolyásolják versenyeink működését. Számunkra fontos volt, hogy tisztázzuk a dolgokat, és érthetőbbé tegyük a nyilvánosság számára, miközben valamennyi résztvevő biztonságát garantáljuk.”

„Jelenleg két kategóriánk van, a J1-es és J2-es. A J1-es a vak vagy csaknem vak sportolóknak, a J2-es a gyengénlátó sportolóknak felel meg. Már láttuk, hogy ez az újraelosztás növelte a részvételt. Jelenleg negyvenkilenc ország háromszázhatvanhárom sportolója szerepel a ranglistán, a legutóbbi bakui világbajnokságon kétszáznyolcvanegy versenyzőnk volt regisztrálva, Párizsban pedig száznegyvennyolc kvalifikált judósunk lesz.

Azt is hangsúlyozni kell, hogy tiszteletben tartjuk a férfiak és nők közötti tökéletes egyenlőséget. Párizsban ezért tizenhat versenyszámunk lesz, nyolc férfi és nyolc női, mindkét kategória számára négy-négy súlycsoportban. Az egyenlőség arra ösztönöz bennünket, hogy fejlesztenünk kell a női szakágat. Sokat dolgozunk ezen és a fiatalok bevonásán is.”




Mindezek a fejlesztések az IBSA és az IJF együttműködésének köszönhetően váltak lehetővé.

„A közös munka nagyon fontos. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy mindkét szervezet profitál belőle. Marius Vizer, az IJF elnöke a parajudo komoly támogatója, de nemcsak támogatója, hanem barátja is az egész sportolói közösségünknek. Az IJF valamennyi részlegével folytatott együttműködés is fontos összetevője a fejlődésnek, így a Lisa Allan vezette rendezvényszervező bizottsággal, a Vladimir Barta vezette versenysport bizottsággal, illetve a Daniel Lascau vezette bíró bizottsággal együtt haladunk előre.

Van némi különbség a World Judo Tour és a mi versenyeinken gyakorolt judo között. Nálunk például nem jár intés a küzdőfelületről történő kilépésért, a küzdelmek pedig kumi-katából, vagyis összekapaszkodásból indulnak.”

Az IBSA és az IJF együttműködésének középpontjában az a szemlélet áll, amely figyelembe veszi a különbségeket, hogy azok ne akadályozzák a személyes és társadalmi fejlődést, s közben mindenki számára megfelelő környezetet biztosítsanak. Ez nemcsak működik, hanem lehetőségeket, mosolyt és boldogságot hoz. És ez a fontos. Mert a különbségek nem gyengeséget jelentenek, sokkal inkább erősséget.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: IJF
Nicolas Messner írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)