Különleges vendégek jelenlétében került sor vasárnap a 10. Cseppkő-kupa integrált judoversenyre a budapesti Cseppkő Gyermekotthonban. Az eseményen ép és sérült judokák együtt küzdöttek a díszes serlegekért.



Nagy eseményre készült a gyermekotthon, a jubileumi Cseppkő-kupára ugyanis neves vendégek érkeztek: a kis judokák küzdelmeit megtekintette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa (aki kis versenyzők apukájaként is érintett volt), de a judosport is a legmagasabb szinten képviseltette magát, jelen volt Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke is.



Forrás: Gulyás Gergely


A vendéglátók képviseletében Dr. Herczeg Krisztián, a Cseppkő Gyermekotthon igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Marius Vizernek, aki kissé elérzékenyülve árulta el, bár először jár a budapesti gyermekotthonban, egyáltalán nem ismeretlen számára ez a közeg:

„Az erdélyi Tenkén születtem, a gyermekkori hősöm a Tenkes kapitánya volt, huszonnégy éves koromban kezdtem el az edzői karrierem, árva gyerekekkel, az egyik legnagyobb csapatot építettem fel abban az időben Romániában, ez is volt az oka, hogy disszidálnom kellett. Amikor visszatértem a kilencvenes években Nagyváradra, ugyanúgy árva gyerekekkel építettem fel egy nagy csapatot, amely 1999-ben a Bajnokcsapatok Európa-kupáját is megnyerte, soraiban két magyarral, Kovács Antallal és Csősz Imrével” – mondta Marius Vizer. „Bízzanak a judóban, mert ez az egyik legértékesebb nevelési sport” – fűzte hozzá az IJF elnöke.



A magyar judocsalád nevében köszöntötte a jelenlévőket dr. Tóth László. „Mi hazajárunk a Cseppkő utcába, nagyon komoly közös programjaink vannak az itteni judósokkal, az egyesülettel és az otthonnal” – mondta az MJSZ elnöke, aki Marius Vizerrel együtt egy különdíjat adott át a Szépvölgy Judo SE vezetőedzőjének, Kalocsa Zsoltnak – aki évek óta rengeteget tesz a hátrányos helyzetű és sérült gyermekek integrálásáért –, majd hozzátette: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a magyar judocsaládnak ilyen mesterek a tagjai!”



Ezt követően megkezdődhettek a küzdelmek a zsúfolásig megtelt színházteremben. Kicsik és nagyok, épek, speciális, siket vagy gyengénlátó gyerekek együtt harcoltak a tatamin a szép trófeákért és életre szóló élményekért. Tizenkét magyar egyesület száztizennégy versenyzője – köztük harmincegy sérült judoka – szerepelt a 10. Cseppkő-kupán, amely egy közelmúltban elveszített kis judósnak, Hajmási Patriknak állított emléket.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland)