Ezen a napon ünnepli harmincharmadik születésnapját a koszovóiak olimpiai bajnoka, a kétszeres világbajnoki, négyszeres Európa-bajnoki aranyérmes Majlinda Kelmendi.




Majlinda Kelmendi idézi fel pályafutásának emlékezetes pillanatait


Koszovó függetlenségének kikiáltása után, 2009-ben – amikor az első világversenyén vett részt az ország – junior-világbajnok lett Majlinda Kelmendi. Bár kiharcolta az indulás jogát, a londoni olimpián Albánia színeiben kellett szerepelnie, s világbajnoki győzelmei közül furcsa módon éppen a középső idején játszhatták el neki hazája himnuszát, a 2013-as riói világbajnokságon koszovói színekben versenyezhetett, ám a világpolitikai megosztottság miatt 2014-ben Cseljabinszkban már újra az IJF zászlaja alatt nyert aranyat.

A 2016-os londoni olimpián – immár hivatalosan is Koszovó zászlaja alatt – az 52 kilogrammos kategóriában szerzett történelmi ötkarikás elsősége mellett a felnőttek között két világ- és négy Európa-bajnoki címet is nyert.



Sikerei elismeréseként szobrot avattak tiszteletére szülővárosában, Pejában, s ő vihette hazája zászlaját a 2021-es tokiói olimpia megnyitóünnepségén. Regnáló bajnokként azonban nem tudta megvédeni címét a japán fővárosban, ahol első mérkőzésén a paksi Pupp Réka győzte le őt. Vele vívta ragyogó pályafutásának utolsó mérkőzését...



Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon, ma ötvennégy éves a Balaton-kupa győztes Kovács Szabolcs, ma negyvenhat a korábbi junior vb- és Eb-bronzérmes, magyar bajnok Till Barbara, ma huszonkilenc esztendős az ifjúsági magyar bajnok Horváth Zsombor, és ma huszonhét a másodosztályú felnőtt magyar bajnoki ezüstérmes Piedl Márk. Isten éltesse valamennyiüket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)