Ezen a napon ünnepli kilencvenegyedik születésnapját az amerikaiak Pán-amerikai bajnoka, a tokiói olimpikon Benjamin Campbell, aki portugál bevándorló édesanyától és egy „igazi” indián apától származik.




Ben Campbell győzelme a tokiói olimpián


A teljes neve Benjamin Nighthorse Campbell, ebből a Nighthorse nevet az északi sájen (cheyenne) rezervátumban kapta meg édesapja családneve, a Blackhorse után. Hősünk ereiben a sájen mellett pueblo és apacs vér is csörgedez, sportsikereit egy betelepülő japán családdal kötött barátságának köszönheti, sportkarrierjének csúcsán, harmincegy esztendősen ő is részese lehetett az 1964-es tokiói olimpia judotornájának, ahol a záróünnepségen ő vihette a csillagos-sávos lobogót.




Egy kampányfilm a kilencvenes évek Amerikájából


Ben Campbell 1951-ben lett az amerikai légierő katonája, részt vett a koreai háborúban, majd 1960-tól Japánban, a Mejdzsi egyetemen tanult, közben tovább fejlesztette judo ismereteit. 1963-ban Sao Paulóban megnyerte a Pán-amerikai bajnokságot, aztán az amerikai válogatott tagjaként részt vett a sportág első olimpiáján, az 1964-es tokiói játékokon, ahol Fülöp-szigeteki ellenfelét legyőzte, ám a folytatásban kikapott a német Glahntól.

Benjamin Nighthorse Campbell a judo után ékszerészként dolgozott, majd igen megbecsült amerikai politikus lett, Colorado állam szenátora volt tizenkét esztendőn át, több alkalommal is egyedüli képviselő volt az amerikai kongresszusban a „bennszülöttek” leszármazottai közül.



Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma negyven esztendős az UTE edzője, az ifjúsági magyar bajnok Horváth László, ma harminckilenc a junior magyar bajnoki bronzérmes Horváth Krisztián, és ma huszonhat az ifjúsági magyar bajnok, junior magyar bajnoki ezüstérmes Károly András. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)