Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját a dél-koreaiak olimpiai aranyérmes, kétszeres világbajnok judósa, a rendkívül eredményes pályafutást záró Cso Min Szun.




1996, Atlanta


A szöuli olimpián még 48 kilósan állhatott fel a dobogó harmadik fokára, 2000-ben, Sydneyben pedig a 70 kilogrammban lett bronzérmes. Cso Min Szun a két esemény között is káprázatos utat jár be, az 1989-es belgrádi világbajnokságon már bronzérmes volt, majd egy évvel később megnyerte a junior-világbajnokságot. Hamiltonban, 1993-ban lett először felnőtt világbajnok, immár a 66 kilogrammban.

Két évvel később Tokióban megvédte címét, s megnyerte az Universiadét is, majd 1996-ban, Atlantában az ötkarikás aranyérem is az övé lett. Pályafutásának 2001-es lezárásáig még egy-egy olimpiai és világbajnoki bronzérmet szerzett.

Visszavonulása után egyetemi tanár lett, napjainkban a Koreai Nemzeti Sportegyetemen professzora, mellette nemzetközi versenybíróként is letette névjegyét a sportágunkban.


 

Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma harmincegy esztendős az U23-as Eb-bronzérmes, kétszeres felnőtt magyar bajnok Demeter Bendegúz, és ma huszonnyolc a junior magyar bajnoki bronzérmes Farkas Péter. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)