Ezen a napon ünnepli negyvennegyedik születésnapját a németek nehézsúlyú Európa-bajnok judósa, Andreas Tölzer.




A 2011-es párizsi világbajnokság döntője, Teddy Riner ellen


Andreas Tölzer
tizennyolc esztendősen junior Európa-bajnoki aranyéremmel tette le a névjegyét a nemzetközi mezőnyben, egy évvel később kis híján megvédte címét – csakhogy a fináléban Szilágyi László megakadályozta ebben.

Tölzer útja nem volt könnyű a felnőttek közé lépve, de huszonegy évesen egy világbajnoki hetedik hellyel már jelezte, hogy közeledik a legjobbakhoz. 2003-ban szerezte az első érmét felnőtt világversenyen: bronzérmes lett a düsseldorfi Európa-bajnokságon. A német nagyágyú aztán két újabb bronz mellett nyert egy Eb-aranyat is, a világbajnokságokon kétszer jutott el a dobogó második fokáig, a koronát pedig 2012-ben Londonban sikerült feltennie pályafutására: ötkarikás bronzérmesként térhetett haza.

S ha bárki azt hinné, ezzel el is búcsúzott, Tölzer 2013-ban is folytatta, s emlékezetesen zárta le pályafutását: bronzérmet nyert a riói világbajnokságon és a tyumenyi World Masters során is, ezüstérmes lett a moszkvai Grand Slam-tornán, s végezetül ő is tagja volt a BEK-győztes Abensberg együttesének a decemberi fináléban.

A versenysporttól nem szakadt el, „átült” a másik oldalra, edzőként dolgozott a Bundeswehr kölni központjában, majd az Észak-Rajna-Vesztfáliai Judo Szövetségnél, napjainkban pedig a német junior-válogatott mellett tevékenykedik.


 

Nekünk is van ünnepeltünk ezen a napon: ma huszonhat esztendős az U23-as magyar bajnoki aranyérmes, felnőtt másod- és harmadosztályú bajnoki aranyérmes, a rendőr Európa-bajnokságon bronzérmes judós, versenybíró, Nerpel Richárd. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)