A Nemzetközi Judo Szövetség Legendák című sorozatában Ueno Maszae eleveníti fel pályafutásának egy-egy emlékezetes pillanatát.



A japánok kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok, ötödik danos judósa, Ueno Maszae már húsz esztendősen éremért harcolhatott az 1999-es birminghami világbajnokságon, ahol végül az ötödik helyen zárt, egy évvel később pedig aranyérmes lett az Ázsia-bajnokságon.

Ezután már az ő évei következtek a 70 kilogrammos súlycsoportban, világbajnok lett 2001-ben Münchenben és 2003-ban Oszakában is, összesen négy alkalommal állhatott a kontinensbajnoki dobogó legfelső fokára, megnyerte az athéni olimpiát, s pályafutásának utolsó tornáján, Pekingben meg tudta védeni címét.

A háromszoros olimpiai bajnok japán Nomura Tadahiro és francia Teddy Riner mellett csupán tizennégy judós mondhatja el magáról, hogy kétszer is állhatott az olimpiai dobogó legfelső fokán. Ők tizennégyen: a holland Willem Ruska, az osztrák Peter Seisenbacher, a kínai Hszian Tong-mej, az amerikai Kayla Harrison, a francia David Douillet és Clarisse Agbegnenou, a lengyel Waldemar Legien, a cseh Lukas Krpalek, a japán Tani Rioko, Ucsisiba Maszato, Tanimoto Ajumi, Ueno Maszae, Ono Sohej, no és Szaito Hitosi.



Vannak ünnepeltjeink is ezen a napon: ma negyvenhat esztendős a felnőtt magyar bajnoki bronzérmes Kiss László, és ma negyvenkettő az ugyancsak felnőtt magyar bajnoki bronzérmes Nagy Olga. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)