Ma nyolcvan esztendős a japánok olimpiai és világbajnok judósa, Okano Iszao, akit legendaként tisztelnek hazájában. Az 1964-es tokiói olimpia aranyérmese volt minden idők legkönnyebb versenyzője, aki – kevesebb mint nyolcvan kilósan – meg tudta nyerni a japán abszolút bajnokságot. Két akalommal is...



Okano Iszao
1944. január huszadikán született Ibarakiban, húsz esztendővel később pedig már őt ünnepelte a szigetország: az 1964-es tokiói olimpián bemutatkozó judo 80 kilogrammos kategóriájában ő szerezte meg az aranyérmet, lehengerlő teljesítménnyel.

Egy évvel később Rio de Janeiróban még egy világbajnoki aranyérmet is begyűjtött, 1967-ben és 1969-ben pedig megnyerte a japán abszolút bajnokságot. Ez azért különösen nagy teljesítmény, mert ilyen alacsony súllyal (Okano mindkét alkalommal nyolcvan kilogrammot nyomott) senki másnak nem sikerült ez a bravúr.

Huszonöt évesen váratlanul felhagyott a versenyzéssel, és 1970-ben megalapította a Soki Dzsuku nevű klubot, amely napjainkban a Riucu Kejzai Egyetem csapata. Itt már az ő keze alatt jutott el a csúcsig az olimpiai bajnok Ninomija Kazuhiro. Okano Iszao a japán válogatott edzőjeként dolgozott az 1976-os nyári játékok idején, több mint egy évtizeden át edzősködött a Kejo Egyetemen, illetve Tokióban, jelenleg a Riucu Kejzai Egyetemen igyekszik átadni tapasztalatait.




Három legenda: Inoue Koszei (balról), Okano Iszao és Ono Sohej


Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma harminckét esztendős a kétszeres Európa-kupa bronzérmes, magyar bajnoki ezüstérmes Stadler Ádám, ma huszonhét az ifjúsági Európa-kupa bronzérmes, kétszeres ifjúsági magyar bajnok Berényi Bence és ugyancsak huszonhét az ifjúsági Európa-kupa ezüstérmes, kétszeres ifjúsági magyar bajnok Berényi Gergő. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)