Ezen a napon ünnepli negyvenharmadik születésnapját az olaszok kétszeres Európa-bajnoki érmese, Paolo Bianchessi. Már a juniorok között felhívta magára a figyelmet, két Európa-bajnoki ezüst mellett egy junior-világbajnoki második helyet is feljegyzett. Ezek után csaknem másfél évtizeden át volt az egyik meghatározó szereplője a nehézsúlyúak küzdelmeinek.



Nyert két Európa-bajnoki érmet (2003-ban Düsseldorfban egy bronzérmet, 2008-ban Lisszabonban ezüstöt, mindkétszer Tamerlan Tmenov volt a legyőzője), részt vett két olimpián (Athénban ötödik lett, Pekingben egy győzelemmel és két vereséggel kiesett), s nekifutott a harmadiknak is, ám a lendülete csak a 2011-es Eb-ig tartott, a búcsúja pályafutásának végét jelentette.

Paolo Bianchessi végül edzőként jutott el a csúcsra, az olasz válogatott edzőjeként tanítványa, Fabio Basile olimpiai aranyérmet szerzett a 2016-os riói játékokon.




Nyakában az olimpiai bajnok tanítvány, Fabio Basile


Nekünk is vannak ünnepeltjeink ezen a napon: ma hatvankilenc éves a szekszárdi Gemenc Judo Klub hatodik danos vezetőedzője, Szepesi József, ma harmincöt esztendős a kétszeres U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Gáspár Eszter, ma huszonkilenc az ifjúsági magyar bajnok Kiss Marco és ma huszonhárom a junior magyar bajnok Varga Donát. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)