Ma ünnepli negyvenhatodik születésnapját a dél-koreaiak olimpiai második helyezett és világbajnoki ezüstérmes judósa, Dzsang Szung Ho. Már tizennyolc évesen bejelentkezett a legjobbak közé, s az „ajánlólevele” nem is volt akármilyen: megnyerte a portói junior-világbajnokságot, méghozzá a nehézsúlyúak között.




Egy számunkra kedves meccs Münchenből, parádés magyar akcióval


Dzsang Szung Ho
három évvel később már döntőzött Párizsban, megnyerte az Ázsia-bajnokságot és a birminghami világbajnokságon is elérte a finálét, ott azonban alulmaradt egy másik „tinisztár”, a japán Inoue Koszei ellenében.




A birminghami vb-döntő


Hősünk Sydneyben csalódást okozott, már az első körben búcsúztatta algériai ellenfele. Egy évvel később hiába utazott Münchenbe szenzációs formában, a sors(olás) úgy hozta, hogy az ugyancsak remeklő Kovács Antallal kellett összecsapnia a nyolc közé kerülésért, s a magyar csillaggal nem bírt. Anti ezüst-, Dzsang végül bronzérmes lett Münchenben.

A következő években csak kisebb sikerek kísérték Jang útját, nem számított az esélyesek közé az athéni olimpián sem, ahol aztán ismét megcsillantotta kivételes tudását: ezüstérmet szerzett. Vállalta a következő olimpiai ciklust is, amelynek során ismét megnyerte az Ázsia-bajnokságot, majd Pekingben ő vihette hazája zászlaját a megnyitó ünnepségen, a küzdelmek során pedig a hetedik helyen végzett. Ez volt pályafutásának utolsó jelentősebb tornája, később edzőként éveken át irányította a felnőtt válogatott munkáját.



Van ünnepeltünk is ezen a napon: ma negyven esztendős a kétszeres magyar bajnok Hammer Erik, a Mogyi-Bajai Judo Club edzője. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024)