A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola kadétjai különleges szemináriumsorozaton vehetnek részt. Több alkalommal is japán mesterek érkeznek hozzájuk tradicionális japán harcművészeti edzéseket tartani. A Honvédelmi Sportszövetség beszámolója.



A programot Nagy László, a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Ezred Kiképzési Főnökség beosztott altisztje indította el, aki elmondta, nagyjából 2021 óta foglalkozik katonai közelharcoktatással a kadétképzés keretein belül. Ezzel a szemináriumsorozattal – amelyben japán mesterek tartanak foglalkozásokat a diákoknak – az volt a célja, hogy kicsit a japán vonal is megjelenjen a Honvéd Kadét Programban.

„A civil életben is azt tapasztaltam, hogyha egy-egy edzőtáborba japán mesterek érkeztek edzéseket tartani, egészen más hangoltságban álltak fel a tatamira a fiatalok. Még nagyobb tisztelettel és koncentráltsággal kezdenek bele a munkába és ez meglátszik a gyakorlatok, a mozgásformák végrehajtásán is” – emelte ki Nagy László, aki elmesélte azt is, hogy a karate Magyarországra a hetvenes évek elején tört be és a nyolcvanas-kilencvenes években már mindenki ismerte ezt a sportágat, de az ezredforduló után tömegével jelentek meg a különböző küzdősportok, így a nyilvánosságban kissé a háttérbe szorult a japán vonal. Neki a szemináriumokkal az is a célja, hogy népszerűsítse a szigetország küzdősportjainak ősi hagyományát is.

„Ha keleti harcművészetet űz egy kadét vagy bármilyen más sportágat, és azt rendszeresen, négy éven át végzi, akkor saját magán tapasztalhatja meg, hogy a befektetett munkával, milyen fejlődést tud elérni, mindig egy újabb lépcsőfokkal előrébb tud kerülni. Ez a felismerés pedig az egész életére pozitív hatással lesz a későbbiekben” – szögezte le a közelharcoktató.

A szemináriumon edzést tartó japán mester, a második danos Kaida Ken volt, aki a Kanagava prefekturában található Tokai Egyetem testneveléskarán végzett, harcművészeti szakon. A huszonkilenc éves ifjú mester hat éve él hazánkban, Cegléden, az Ungvári Miklós Judoközpontban tanít.

A japán edző a Honvédelmi Sportszövetség médiastábjának látogatásakor elmesélte, az ő célja az, hogy minél több gyerekkel megszerettesse ezt az ősi japán harcművészeti ágat. Ő maga tíz évesen kezdett judózni, és bár eleinte nem, de később ráérzett a szépségére, megtetszett neki a dinamikája, a dobások és leszorítások világa.


 

Van ünnepeltünk is ezen a napon: ma huszonegy esztendős a junior Európa-bajnoki bronzérmes, felnőtt, junior és ifjúsági magyar bajnok Szegedi Dániel. Isten éltesse!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Honvédelmi Sportszövetség)