A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) garanciákat kapott rá a szervezőktől, hogy a jövőben minden résztvevő egyenlő bánásmódban részesül, így az Abu-Dzabi Grand Slam visszakerült a versenynaptárba.




Tóth Krisztián (balról a második) 2014-ben
megnyerte a versenyt Abu-Dzabiban


Az IJF júliusban a résztvevők hátrányos megkülönböztetése miatt törölte a naptárból az Abu-Dzabi Grand Slam- és a tuniszi Grand Prix-viadalt. Az indoklás szerint az intézkedés hátterében az állt, hogy politikai okokból egyik helyszínen sem húzták fel a győztes izraeli judós tiszteletére a nemzeti zászlót, és nem játszották el az izraeli himnuszt, sőt Abu-Dzabiban az eredményhirdetésnél az aranyérmes Tal Flicker judogiján is letakarták az izraeli címert, így ő hivatalosan az IJF színeiben állt a dobogóra.



Az aranyérmes izraeli Tal Flicker (balról a második)
judogiján letakarták az izraeli címert

A világszervezet hétfőn közölte, hogy az egyesült arab emírségekbeli rendezők hivatalos levelükben biztosítékot adtak arra, hogy a jövőben minden résztvevő egyenlő bánásmódban részesül.

„A történelmi döntés révén minden nemzet, köztük Izrael is jogosult Abu-Dzabiban hazája színeiben versenyezni. Az IJF tiszteleg az Egyesült Arab Emírségek szövetségének erőfeszítései előtt, és ezennel újra beiktatja a Grand Slam-versenyt a naptárba” – olvasható az állásfoglalásban. Az idei Grand Slam-viadalra október 27. és 29. között kerül sor Abu-Dzabiban.

A tuniszi szervezőktől az IJF nem kapott biztosítékot arra, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló megkülönböztetés, így ez a verseny egyelőre nem került vissza a naptárba.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF, Magyar Távirati Iroda
Fotó: IJF)