Az Abu-Dzabi Grand Slam és a Tunisz Grand Prix csak akkor folytatódhat, ha kormányzati garanciát kap a Nemzetközi Judo Szövetség az egyenlő bánásmódról.




Az aranyérmes izraeli Tal Flicker (balról a második) judogiján is letakarták az izraeli címert


Néhány napja a Judoinfo oldalán is olvashatták Marius Vizer IJF-elnök gondolatait a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatosan: „Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a judoversenyeken minden résztvevő számára egyenlő jogokat biztosítsunk. Történelmi vagy politikai indítékok különböző országok között elsősorban a politikusokra és más nemzetközi szervezetekre tartoznak. A judo terén komolyan foglalkozunk ennek a megoldásán” – jelentette ki Marius Vizer.

Méghozzá az izraeli judósokkal történt esetek kapcsán: bizonyos arab országokban rendezett IJF-események eredményhirdetése révén – a győztes izraeli judós számára nem húzták fel az izraeli lobogót és nem játszották el hazája himnuszát. A megalázó eset Abu-Dzabiban történt, ahol Tal Flicker „IJF-színekben” lett aranyérmes. A tunisz Grand Prix kapcsán hasonló diszkrimináció történt: a rendezők megtagadták az izraeli lobogó elhelyezését.

Az IJF végrehajtó bizottsága mindkét verseny szervezőitől biztosítékot kért arra, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló megkülönböztetés. „Miután a megadott határidőig nem kaptunk pozitív választ, a végrehajtó bizottság úgy döntött, felfüggeszti a két verseny – az Abu-Dzabi Grand Slam és a Tunisz Grand Prix – rendezési jogát. Mindezt fenntartja addig, amíg nem kap kormányzati garanciát az egyenlő bánásmód biztosításáról” – áll az IJF közleményében.

Az eltiltás alighanem hátrányosan érinti Tunézia ifjúsági olimpiai pályázatát is, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozói bizonyára nem adják majd olyan országnak a rendezés jogát, amely hátrányosan megkülönböztet bizonyos országokból érkező sportolókat.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)