A Kék Európa Stúdió gondozásában megjelent az egykori judós, edző Balogh Zoltán könyve, a Kapáslövés (sportos novellák és egyéb írások), amely rendhagyó bemutatót kapott: a szerző nappalijában került a nagyközönség elé.




A család tagjai, barátok és sportbarátok, kollégák kaptak meghívót a rendhagyó eseményre, amelynek során a kiadó képviseletében Harle Tamás, a (sport)barátok és kollégák részéről pedig Szurmay János mutatta be a kötetet, amely a Magyar Sportújságíró Szövetség Nagy Béla-programjának keretében, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Judo Szövetség és a WNT Debrecen támogatásával készülhetett el. A bemutatón jelen volt többek között az olimpiai bajnok judós, dr. Kovács Antal, az olimpiai bajnok ökölvívó Kovács István és Rácz Félix sportmenedzser is, nem véletlenül, a könyv a judós Atom Anti előszavával, a borítóján pedig Csisztu Zsuzsa, Kovács István és Rácz Félix ajánlásával jelent meg.




A szerző, Balogh Zoltán (balról) és a kiadó, Harle Tamás beszélgetése

Fotó: Szász Adrián 


„Sport, irodalom, romantika és szenvedély – az első kötetes Balogh Zoltán novelláskötete izgalmas irodalmi újdonság – olvashatjuk a kötet fülszövegében. – Ritka műfaj ez, talán még nem is jelent meg Magyarországon kifejezetten ’sportos’ novelláskötet. Íme, a sport és az irodalom jól megfér együtt; a történeteken keresztül az öltözők, a versenyek hangulata mellett feltárul a sportemberek civil életének megannyi nehézsége és boldogsága is! A könyv lapjai felidézik Puskás Öcsi, Sepp Maier vagy a Vasas volt legendás labdarúgója, Várady Béla emlékét éppúgy, mint a salakmotoros katlan magával ragadó hangulatát; másutt átélhetjük a fogyasztás gyötrelmeit egy gőzkabinban; izgulhatunk, vajon lebuknak-e az edzőtáborból kiszökött ifjú sportolók, akik elkötöttek egy rendőrautót.



A szerző életének első huszonhét éve a cselgáncs bűvkörében (ahogy ő fogalmaz, a lágy művészet gránitkemény világában) telt, amikor csaknem végzetes balesetet szenvedett, kerekesszékbe kényszerült, ám elképesztő elszántsággal, akarattal felépítette új életét. Hősei elsősorban sportolók, egykori sportolók vagy éppen egy kisfiú, aki arról álmodozik, hogy nagy futballista lesz; ezek a figurák ugyanúgy hordozzák a maguk keresztjeit, mint a hétköznapi emberek. A kötet két nagy részből áll, az elsőben hagyományos novellák sorakoznak, amíg az Énidők fejezetben már egyes szám első személyben ír: itt és a Fiókba zárt emlékeim bevezetőben tárulnak fel a szerző önvallomásai, kötődései, emlékei; itt megismerjük az ő személyes hangját és életének legnagyobb harcát is.”



A címadó novella, a Kapáslövés 2023-ban a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) médiadíj pályázatán a színes írás kategóriában, egyedüli magyar szerzőként a világdöntőbe jutott. A könyv két, judós témájú novelláját már olvashatták a Judoinfo oldalán: Szaunamonológ, illetve Kisbelső címmel, de még több mint két tucat remek írás várja az olvasókat ebben a kötetben.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Fotó: Szász Adrián)