Tizedik felnőtt Európa-bajnoki érmét nyerte tanítványaival Pánczél Gábor, az MTK Budapest mesteredzője, akinek versenyzője, Tóth Krisztián a dobogó második fokára állhatott Zágrábban.




„Krisztián sorsolását látva arra gondoltam, ez nem a legnehezebb, de nem is könnyű. Ebben a súlycsoportban, a kilencven kilogrammban egyébként is legfeljebb az első meccs lehet ajándék, a másodikon már biztosan nagyon kemény ellenfél következik” – vélekedett Pánczél Gábor, aki elárulta, azzal számolt, hogy a fiatal bosnyák Zdrale meg tudja majd tréfálni az izraeli Kochmant, így ő lehet Tóth Krisztián első ellenfele Zágrábban.

„Vezetett is ellene, de az utolsó percben a rutin Kochman javára döntött. Az izraeli judós brutálisan erős, de nem kifejezetten aktív. Nagyon taktikus meccset vívott vele Krisz, arra kértem, ne ugorjon neki, ne akarja rögtön eldönteni. A felkészülésünk finoman szólva hányatott volt, betegségek és sérülések sorozata miatt tavaly ősz óta nem tudtunk normálisan felkészülni, a mögöttünk hagyott nehéz időszakot az utolsó tíz napban aztán sikerült valamennyire kisimítani.”

A harmadik fordulóban az ukrán Judanov volt az ellenfél, akit egy percen belül ipponnal legyőzött olimpiai bronzérmesünk.

„Az ukrán egy balos, kellemetlen ellenfél, ennek ellenére Krisztiánt dicséri, hogy ilyen gyors győzelmet aratott, olyan technikát mutatott be, amit csodálni lehet, az ő alacsonyságával egy ilyen magas fiú ellen combkontrával tudott nyerni. A negyeddöntőben jött a régi rivális, a holland Noel van’t End, aki ellen nagyon jó a statisztikánk, sokszor sikerült már legyőzni. Elképesztő taktikai csatában a ki-ki meccs végül Krisztiáné lett.”



A döntőbe jutásért az azeri Murad Fatiyev ellen kellett nyerni.

„Az azeri fiútól Bakuban érdekes körülmények között kapott ki a Grand Slam-döntőben, de megbeszéltük előtte, hogy egy azerit Bakuban csak úgy lehet legyőzni, ha nagyon megveri. A meccs után pedig azt is megbeszéltük, hogy a sors vissza fogja adni ezt a vereséget, és most Zágrábban így is lett, ez a meccs is hajszálon múlott, de jó taktikával sikerült megnyerni. A döntőben egy másik azeri következett, Eljan Hajiyev. Szakmailag biztosan sokféleképpen lehet majd elemezni ezt a párharcot, de az az igazság, hogy az azeri elképesztő napot fogott ki. Hihetetlenül erős, tehetséges fiatal, aki borzasztóan éhes volt a sikerre. De volt ennek a vereségnek egy lélektani része is, ismerve Krisztián hónapokon át tartó kanosszajárását, amikor bejutott a döntőbe, érkezett egy nagyon nagy megnyugvás részéről. Az nem kérdés, hogy nyerni akart, de inkább csak éheske volt, nem annyira, mint ez a fiú. Ettől függetlenül arra kell készülnünk, ha a világbajnokságon vagy az olimpián újra szembe jön ez a srác, akkor másként kell hozzáállni, taktikailag kell megoldani. Persze az sem biztos, hogy ő jön majd az olimpiára, ott van még Fatiyev is, sőt, van egy harmadik, talán még jobb versenyzőjük, Talibov, vagyis aki Párizsban érmet akar nyerni, annak az azeriekre nagyon rá kell készülnie.”




„Összeségében elmondhatjuk, Krisztián fizikailag valóban nem volt a topon, de fejben nagyon összekapta magát az Európa-bajnokságra. Ez az ezüstérem nem a jó formaidőzítés jutalma, nem is az elmúlt félév, hanem azt megelőző húsz év munkájának az eredménye, amihez hozzájárult az utolsó tíz napban elvégzett sikeres fókuszállítás.”

Pánczél Gábor hozzátette: bár még van három nagy olimpiai kvalifikációs verseny Párizsig, Tóth Krisztián programjában már csak az Abu-Dzabiban következő világbajnokság szerepel, május végén.

„Krisztián nagyon jó pozícióban van a kvalifikációt tekintve, ha a világbajnokságon bekerülne a legjobb nyolc közé, az tovább erősítené. De ez most nem is annyira lényeges, a világbajnokságot egy állomásnak tekintjük, a fő cél az olimpia.”




Természetesen szóba került másik tanítványa, az ugyancsak 90 kilogrammos Gőz Roland is, aki az egyéni küzdelmekben az olimpiai címvédő grúz Lasa Bekauri ellen búcsúzott, a vasárnapi vegyes csapatversenyben pedig a szerb Darko Brasznyovicstól szenvedett vereséget.

„Roland nagyon szépen nekiment a grúznak, ez teljesen rendben volt, de olyan magasan van ez a fiú ebben a súlycsoportban, hogy nem volt esély a győzelemre. Azt szeretném majd kérni és látni tőle, ha ugyanilyen elánnal megy neki az összes többi versenyzőnek, akkor Krisztián után ő is be tud majd kerülni a súlycsoport legjobbjai közé, a rangsorban hattól a tizenhatig.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Carlos Ferreira
EJU, Gabi Juan
EJU, Emanuele Di Feliciantonio)