Remekül szerepeltek a mieink a Tel-Avivban zajló olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadalon: Pupp Réka és Karakas Hedvig egyaránt bronzérmet szerzett a nyitónapon.
ÉLŐ EREDMÉNYEK     JUDO TV




Pupp Réka (jobbról) egész nap remekül judózott


Hatvan ország négyszázhuszonkét judósa ment át a „rostán” (izraeli hírek szerint öt fertőzöttet szűrtek ki a tesztek a több mint hatszáz külföldi vendég közül), ennyien vesznek részt a három napos World Tour-eseményen. Az első versenynapon három magyar judósért szoríthattunk.

Csaknem napra pontosan három hónappal a portugál Monteiro ellen sikerrel megvívott Európa-bajnoki döntő után lépett ismét tatamira Karakas Hedvig. A BHSE klasszisa – akit 2020 legjobb női sportolójának választottak Magyarországon – második kiemeltként várhatta a sorsolást, s az első körben nem is kellett küzdenie.

A másodikban a „szemtelenül fiatal”, mindössze tizenhét esztendős Veronica Toniolo várt rá. Az olaszok nagy reményeket fűznek az ifjú judokához, aki már bizonyított is: világbajnoki címet szerzett az ifjúsági korcsoportban. Ezúttal azonban még nem tudta igazán komoly feladat elé állítani Toncs Péter tanítványát, két és fél perc alatt Hédi földharcban ért el ippongyőzelmet.




Karakas Hedvig a hetedik Grand Slam-érmét gyűjtötte be!


A legjobb négy közé jutás volt a tét a grúzok junior-világbajnoka, Eteri Liparteliani ellen. Hatalmas és kiegyenlített csatát vívtak a felek, a párharc során a grúz volt végig kedvezőbb helyzetben, Hédi neve mellett ugyanis végig eggyel több intés szerepelt. Végül hosszabbításra került sor, amelyben egyre jobban kifáradtak a felek. Nem csoda, hiszen a csata csaknem kilenc percesre nyúlt. S a végén a junior-világbajnok örülhetett...

Karakas Hedvig a vigaszágon Kaja Kajzer ellen mindenképpen javítani akart, a huszonegy éves szlovén judósnak a kínok kínjait kellett kiállnia, de a tavalyi izraeli Grand Prix aranyérmese a földharchelyzetekben állta a sarat, tűrte a fájdalmat. Ezen az összecsapáson is eljutottak a hosszabbításig, ezúttal azonban „csak” hat percig tartott a meccs, s végül megérdemelt magyar győzelemmel ért véget.

A BHSE Európa-bajnoka a Grand Slam bronzérméért léphetett tatamira Theresa Stoll ellen. A németek háromszoros Grand Prix-győztese, kétszeres Eb-ezüstérmese kettő-egy arányban vezetett az egymás elleni csatákban, ráadásul a két utóbbi párharcban – mindkétszer 2019-ben – lett övé a győzelem.

Izraelben azonban más szelek fújtak: Hédi rákényszerítette az akaratát Stollra, s az utolsó másodpercekben egy szép kontratámadással ippongyőzelmet aratott. A tel-avivi Karakas Hedvig hetedik Grand Slam-érmes, s a magyar judósok közül ő szerezte a legtöbb érmet az IJF 2009 óta futó World Tour nevű sorozatában: csütörtökön már huszonhatodik alkalommal állhatott fel a dobogóra!

A most megszerzett ötszáz kvalifikációs ponttal a rangsorban a BHSE klasszisa megelőzi Telma Monteirót, ha most érne véget a sorozat, Tokióban Hédi a hatodik kiemelt lenne a sorsolásnál!




Az 52 kilogrammosok küzdelmeiben Pupp Réka a legjobb tizenhat közé jutásért a kazah Jeralijeva ellen kezdhetett. Az előjelek mellettünk szóltak, hiszen az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoknője néhány napja igen értékes ötödik helyezést ért el a dohai World Masters-viadalon, Nurszulu Jeralijeva ellenben 2019 ősze óta nem vívott nemzetközi mérkőzést.

Réka a szőnyegen ki is domborította a két judoka közötti felkészültségbeli különbséget, a kazah sportoló számára volt hízelgő, hogy az utolsó percig tartott a küzdelem, akkor fojtással a paksi versenyző győzött.

A legjobb nyolc közé jutásért már jóval nehezebb ellenfél várt Rékára, a legutóbbi Európa-bajnokság ötödik helyezettje, a spanyolok Grand Prix-győztese, Ana Perez Box. A felek korábban – még 2019-ben – kétszer csaptak össze, mindkétszer a huszonöt éves spanyol nyert. Tel-Avivban azonban esélye sem volt, Pupp Réka bátran, harcosan lépett fel, rendre megelőzte indításaival a világranglista kilencedik helyén jegyzett spanyolt, s végül két vazarival három percen belül véget vetett a küzdelemnek.

A negyeddöntő következett, az Európa Játékok-bronzérmes brit Chelsie Giles ellen. A párharc eddigi mérlege a kihívó felé mutatott, Giles kétszer nyert, Pupp Réka csak egyszer, ráadásul az a siker is még 2017-ben született. A paksi judós ezúttal is nagyot harcolt a kellemetlen, egy fejjel magasabb ellenféllel, de végül a hosszabbításban Giles tudta kicsikarni a továbbjutást.

Braun Ákos tanítványa a vigaszágon az Európa-bajnoki ezüstérmes orosz Kuznyecovával találkozott. A felek először csaptak össze, mert Aleszja Kuznyecova amolyan „ingázó”, olykor a 48, olykor az 52 kilogrammban versenyez. A „kirándulásának” ezúttal a magyar judós vetett véget: Pupp Réka remekül harcolva hajtotta orosz riválisát a leléptetésig, s ezzel bejutott a „tévés programba”, a bronzéremért léphetett tatamira.



Méghozzá a prágai Európa-bajnokság bronzérmese, Estrella Lopez Sheriff ellen. A spanyol judós egyre szebb eredményeket elérve lohol hazai riválisa, Perez Box nyomában, s bár egyelőre nem az övé a tokiói indulást érő hely, Tel-Avivban sikerült még jobban megközelítenie válogatottbeli társát.

Arról, hogy ne kerülhessen túl közel hozzá, Pupp Réka gondoskodott, aki a bronzmeccsen is remekül küzdött, s két „aprócska” vazarival megszerezte pályafutásának második Grand Slam-érmét. Nagyon sokat érhet ez a bronz (konkrétan ötszáz olimpiai kvalifikációs pontot), Réka hatalmas lépést tett a tokiói olimpia felé! S ami még jobb: immár nem az első verseny, amelyen „új” arcát mutatja, bátor, harcos és kezdeményező, ez pedig jól láthatóan eredményekkel is párosul!

A férfiaknál a Ceglédi VSE junior Európa-bajnoki bronzérmese, Szegedi Dániel képviselte a színeinket a nyitónapon. A tizennyolc esztendős fiatal remekül kezdett, vazarival előnybe is került a grúz Bazandarasvili ellen, ám a második perc végén ellenfele gyors egymásutánban két akciójára is vazarit kapott, ezzel véget ért az összecsapás.




Az első akció Szegedi Dánielé (balról) volt Tel-Avivban


A tel-avivi Grand Slam-torna második versenynapján négy magyar judós is tatamira lép majd, Szabó Frigyes (73 kg, UTE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Tóth Benedek (81 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Gercsák Szabina (70 kg, DVTK) személyében.


A PROGRAM

2021. február 19., péntek
Férfi 73
(Szabó Frigyes, UTE) és 81 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE; Tóth Benedek, Rákosvidéke Hajtós DSE)
Női 63 és 70 kg (Gercsák Szabina, DVTK)
9:00*: selejtezők. 16:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)



Grand Slam, Tel-Aviv

FÉRFIAK

60 KG (31 induló)
1. Davud Mammadsoy (azeri)
2. Temur Nozadze (grúz)
3. Ramazan Abdulajev (orosz)
3. Guszman Kirgizbajev (kazah)
5. Ashley McKenzie (brit)
5. Artyom Leszjuk (ukrán)
7. Albert Oguzov (orosz)
7. Matan Kokolayev (izraeli)

66 KG (37 induló)
1. Alberto Gaitero (spanyol)
2. Dmitrij Minkov (fehérorosz)
3. Szardor Nurillajev (üzbég)
3. Muhriddin Tilovov (üzbég)
5. Murad Csopanov (orosz)
5. Mattia Miceli (olasz)
7. Baruch Shmailov (izraeli)
7. Nijat Shikhalizada (azeri)
SZEGEDI DÁNIEL (Ceglédi VSE) helyezetlen


NŐK

48 KG (27 induló)
1. Shirine Boukli (francia)
2. Darja Bilodid (ukrán)
3. Andrea Sztojadinov (szerb)
3. Julia Figueroa (spanyol)
5. Melanie Clement (francia)
5. Catarina Costa (portugál)
7. Szabina Giljazova (orosz)
7. Milica Nikolics (szerb)

52 KG (31 induló)
1. Chelsie Giles (brit)
2. Gili Cohen (izraeli)
3. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
3. Majlinda Kelmendi (koszovói)
5. Charline Van Snick (belga)
5. Estrella Lopez Sheriff (spanyol)
7. Astride Gneto (francia)
7. Aleszja Kuznyecova (orosz)

57 KG (27 induló)
1. Timna Nelson Levy (izraeli)
2. Sarah Leonie Cysique (francia)
3. KARAKAS HEDVIG (BHSE)
3. Eteri Liparteliani (grúz)
5. Theresa Stoll (német)
5. Julia Kowalczyk (lengyel)
7. Kaja Kajzer (szlovén)
7. Wilsa Gomes (portugál)

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
66 KG. 1. forduló:
Szegedi Dániel–Giorgi Bazandarasvili (grúz) 0–10
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Pupp Réka–Nurszulu Jeralijeva (kazah) 10–0. 2. forduló: Pupp Réka–Ana Perez Box (spanyol) 10–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Chelsie Giles (brit) aranyponttal 0–10. A vigaszágon: Pupp Réka–Aleszja Kuznyecova (orosz) aranyponttal, intéssel 10–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Estrella Lopez Sheriff (spanyol) 10–0
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig erőnyerő. 2. forduló: Karakas Hedvig–Veronica Toniolo (olasz) 10–0. Negyeddöntő: Karakas Hedvig–Eteri Liparteliani (grúz) aranyponttal 0–7. A vigaszágon: Karakas Hedvig–Kaja Kajzer (szlovén) aranyponttal, intéssel 10–0. A 3. helyért: Karakas Hedvig–Theresa Stoll (német) 10–0

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
MJSZ, Horváth György)