A Nemzetközi Judo Szövetség közleményében jelezte: ősszel újraindítja versenyrendszerét, méghozzá október második felében Budapesten, az első magyar Grand Slam-viadallal!



„Az IJF örömmel jelenti be, hogy visszatér a World Judo Tour! Ősszel indul újra a sorozat, három eseményt mutatunk be a legmagasabb szintről, a budapesti Grand Slam-viadallal kezedve, amelyre október második felében kerül majd sor. Ezt követi a tokiói Grand Slam decemberben, és a World Masters 2021 elején Dohában” – olvashatjuk a közleményben.

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség a Judoinfo kérdésére elmondta, a tervek szerint a magyar nemzeti ünnepen, október huszonharmadikán rajtolna a három napos budapesti Grand Slam, de a részletekről még további egyeztetésekre van szükség.

„Óriási sikernek tartom, hogy éppen nálunk, Budapesten tér vissza az IJF sorozata, azt is, hogy először a sportág történetében Grand Slam-versenyt rendezhetünk” – jegyezte meg Dr. Tóth László, aki hozzáfűzte, az elmúlt hetekben nagyon szigorú járványügyi protokollt dolgoztak ki kollégáival az esemény biztonságos megrendezése érdekében, a résztvevőket úgynevezett „buborékban” kezelik majd, minden külföldről érkező induló és kísérő többszöri koronavírus-teszten fog átesni.



A budapesti Grand Slam óriási lehetőség lesz nemcsak a hazai judosport, de egész Magyarország számára, hiszen az IJF hónapok óta kihasználatlan médiakapcsolatait erre az eseményre fókuszálja majd, a világ sportcsatornái ezekben a hetekben nem bővelkednek kiemelkedő sporteseményekben, így várhatóan a világ számos országában élő közvetítéssel jelentkeznek majd a viadalról – ami eddig csak a sportág csúcseseményére, a világbajnokságra volt jellemző.

Az IJF közlemény kitért az olimpiai kvalifikációs sorozatra is: „A budapesti és a tokió Grand Slam, illetve a dohai World Masters is a 2021-es tokiói olimpia kvalifikációs eseménye lesz. A kontinentális szövetségek is azon dolgoznak, hogy még ebben az évben kvalifikációs viadalokat rendezhessenek.”

„A judocsalád egészsége számunkra mindennél fontosabb, ezért minden esemény megrendezésére kiemelt figyelmet fordítunk az adott helyszínek és az egész világ pandémiás helyzetére tekintettel – ezekről az intézkedésekről a következő hetekben adunk majd tájékoztatást.”

Marius Vizer, az IJF elnöke kijelentette: „Elérkezett az idő, hogy lépésről lépésre újraindítsuk a világ judoéletét. Tudjuk, hogy a helyzet a világ minden táján más és más, de vannak versenyrendezésre alkalmas régiók. Magyarország készen áll arra, hogy október végén Grand Slam-viadalt rendezzen, a szükséges egészségügyi intézkedésekkel. Minden ország judósai előtt nyitva áll majd az esemény, egy külön csapatot építünk fel arra, hogy garantált legyen valamennyi résztvevő biztonsága. Ugyanezek a kondíciók érvényesek lesznek a tokiói Grand Slamre is.”

„Október huszonharmadikától huszonötödikéig ad otthont a Budapest Grand Slamnek a Papp László Sportaréna – mondta az MTI-nek Nagy András sportigazgató. – A válogatott keret júliusban Tatán találkozott ismét, akkor mind a száztíz vírusteszt negatív lett. A múlt héten Győrben tartottunk edzőtábort, a folytatásban pedig a lányoknak vezénylünk összetartást Dunavarsányban, majd további edzőtáborokat tervezünk” – tette hozzá.



„Hónapok óta tartó kemény munka után végre ajtó nyílik a jövőre, a sport az egyik legszebb út az új időszak elkezdésére. A profi sportolóknak szükségük van a versenyekre, új kihívásokra, hogy felkészülhessenek a legfontosabb erőpróbára, a 2021-es tokiói olimpiára.

Ebben az évben mindannyian sok nehézséggel találtuk magunkat szemben, de együtt erősebbek lettünk. Most eljött az idő, hogy újjászülessünk, hogy előkészítsük a tatamit, felvegyük a judogit, meghajoljunk és versenyezzünk! Tehát készüljetek, mert a judo visszatért, és az első verseny közeleg! A visszaszámlálás megkezdődött...

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Forrás: IJF
Fotó: MJSZ, Horváth György)