Különös vállalkozásba fogott a Judoinfo: a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) aktuális ponttáblázata alapján kiszámoltuk, kik a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzői hazánkban. A Top10 tagjait egyenként mutatjuk be olvasóinknak.




Az MJSZ ponttáblázata az évek során sokat pallérozódott, a sportágon belül általános elfogadottságnak örvend, így nyugodtan mondhatjuk, hogy különös „játékunknak” is hiteles fogódzót nyújt. Elöljáróban hozzá kell tennünk: a rangsor összeállításához kizárólag a felnőtt nemzetközi eredményeket (olimpiák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok) vettük figyelembe. A kirajzolódó képet árnyalja, hogy a kétezres évek második évtizedéig csak kétévente rendeztek világbajnokságot, a „régebbiek” ennyivel legalábbis kevesebb eséllyel gyűjthették a pontokat.

A ranglistára összesen hetvenkilenc sportoló kerülhetett fel, ennyien értek el magyar színekben olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon pontszerző helyezést (vagyis végeztek a legjobb nyolc között). A teljes rangsort sorozatunk utolsó részében ismertetjük.




Csák József (balról) a barcelonai olimpia dobogóján


Íme, a rangsor ötödik helyezettje: az olimpiai ezüstérmes (1992, Barcelona), olimpiai ötödik helyezett (1996, Atlanta), világbajnoki ötödik (1995, Csiba) és hetedik helyezett (1993, Hamilton), Európa-bajnok (1986, Belgrád), kétszeres Eb-ezüstérmes (1991, Prága; 2000, Wroclaw), Eb-bronzérmes (1989, Helsinki), kétszeres Eb-ötödik (1988, Pamplona; 1997, Oostende) és kétszeres Eb-hetedik (1990, Frankfurt; 1998, Oviedo) Csák József!

Az ötvenhárom esztendős Csák József 1976-tól két és fél évtizeden át az Újpesti Dózsa, majd az UTE színeiben versenyzett. Első felnőtt sikerei – bronzérem az 1986-os Hungária-kupán, majd felnőtt Európa-bajnoki cím Belgrádban – megelőzték első korsztályos világversenyen nyert érmét, a junior Eb-bronzot, amelyet Leondingban akasztottak a nyakába.




A barcelonai "nagy négyes": Kovács Antal (balról), Csák József, Hajtós Bertalan és Csősz Imre


Pályafutása során négy olimpián szerepelt, Szöulban, Barcelonában, Atlantában és Sydneyben, utolsó nagy versenye a 2001-es müncheni világbajnokság volt. Azóta sem távolodott el szeretett sportágától, dolgozott a Magyar Judo Szövetség főtitkáraként, külföldön szövetségi kapitányként, s napjainkban az UTE edzőjeként tevékenykedik.

Csák József összesen 23040 pontot gyűjtött pályafutása során, ezzel az ötödik helyet érdemelte ki az „Örökranglistán”.


Minden idők legeredményesebb magyar judósai

...
5. CSÁK JÓZSEF 23040 pont
6. Mészáros Anett 22272
7. Csősz Imre 21120
8. Ozsvár András 20352
9. Bor Barna 19584 pont
10. Joó Abigél 16896


A lista természetesen szubjektív, hiszen nem lehet egyes eredményeket összehasonlítani egymással, egy olimpiai aranyérem alighanem többet ér, mint két tucat Európa-bajnoki medál együttvéve. A listánk azonban híven tükrözi azt, kik voltak a mieink közül a leginkább és a legtöbbet a világ legjobbjai között.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MTI, archív)