A Judoinfo szerkesztősége immár tizennegyedik alkalommal hirdeti ki, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén is – akárcsak az elmúlt öt évben – három kuratóriumi tag, illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számított. A végeredmény: Özbas Szofi volt 2019 legjobb judósa Magyarországon!




Az esztendő számunkra leginkább várt hazai versenye az ötödik magyarországi Grand Prix-viadal volt. A Papp László Budapest Sportarénában ismét ragyogó hangulat fogadta legjobbjainkat, akik mindhárom napon szereztek érmet: Karakas Hedvig, Ungvári Attila és Sipőcz Richárd is felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A minszki Európa Játékokon Ungvári Attila kilenc esztendő után állhatott fel ismét az Európa-bajnoki dobogóra, bronzérmet szerzett. A tokiói világbajnokságon Tóth Krisztián folytatott egy bravúros sorozatot: hatodik egymást követő világbajnokságon került be a legjobb nyolc közé, ezúttal az ötödik helyen zárt. A Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken, illetve a Continental Open-viadalokon a mieink összesen két arany-, öt ezüst- és tizenkét bronzérmet gyűjtöttek.

A magyar utánpótlás valósággal tarolt a világversenyeken: az ifjúsági Európa-bajnokságon Farkas Bence és Mamira Luca ezüst-, Sáfrány Péter bronzérmet nyert, az ifjúsági világbajnokságon Mamira Luca nyakába aranyérem került, Kriza Anna pedig bronzérmes lett.

A junior Európa-bajnokságon Özbas Szofi a dobogó első, Gőz Roland a második, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd pedig a harmadik fokára állhatott, s ezt a pazar teljesítményt ők négyen a marrakesi világbajnokságon is megismételték.

Az évvégi U23-as Európa-bajnokság éremtáblázatának második helyén zárt Magyarország, nem véletlenül: Özbas Szofi, Gőz Roland és Sipőcz Richárd is Európa-bajnok lett, Tóth Benedek és Szigetvári Mercédesz pedig a harmadik helyen végzett.

Az „idősebbek” is kitettek magukért, a marrakesi veterán világbajnokságon Göndöcs Attila és Nagy-Hinst András ezüst-, Vészi Klára és Szőcs László bronzérmet szerzett, a Las Palmas-i kontinensbajnokságon Vészi Klára és Sinka Szabolcs Európa-bajnoki címet szerzett, a dobogó második fokára állhatott Zatik József és Szőcs László, s a mieinknek három bronzérem is jutott, Göndöcs Attila, Horváth Tamás és Novák Szilvia is a dobogó harmadik fokára állhatott fel súlycsoportjában.

Csak az idei felnőtt és korosztályos világversenyeket tekintve összesen harminc (!) érem (nyolc arany, nyolc ezüst és tizennégy bronz) a magyar mérleg!



Szavazós játékunk történetében 2014-ben új fejezet kezdődött: három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján kerül sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen adott végeredményt.

Szavazni 2019. december 31-én éjfélig lehetett honlapunkon. A közönségszavazásra 1009 voks érkezett, a legtöbbet, a szavazatok több mint negyven százalékát Mamira Luca szerezte, megelőzve a második helyezett Sipőcz Richárdot, a harmadik Özbas Szofit, a negyedik Tóth Krisztiánt, az ötödik Karakas Hedviget, a hatodik Ungvári Attilát és a hetedik Gőz Rolandot. A kuratóriumi tagok szavazatai és a közönségszavazás összesítése egészen más eredményt hozott, a győzelmet a díj történetében első alkalommal a tizennyolc esztendős Özbas Szofi szerezte meg, a második helyen Tóth Krisztián, a harmadikon Sipőcz Richárd, a negyediken Mamira Luca, az ötödiken Gőz Roland, a hatodikon Karakas Hedvig, a hetediken pedig Ungvári Attila zárt.


ÖZBAS SZOFI. A Ceglédi VSE tizennyolc éves judósa már a nyári budapesti felnőtt Grand Prix-n letette a névjegyét egy ötödik hellyel, az év végén viszont valósággal tarolt: hét héten belül megnyerte a junior Európa-bajnokságot, a junior-világbajnokságot és az U23-as Európa-bajnokságot is!
26 helyezési pont



TÓTH KRISZTIÁN.
Az MTK Budapest huszonöt éves klasszisa négy rangos tornán is bronzérmet szerzett: a párizsi és a bakui Grand Slam-tornán, a zágrábi Grand Prix-n és a nápolyi Universiadén egyaránt. A tokiói világbajnokságon ismét – sorrendben hatodszor – bejutott a Final Blockba, végül az ötödik helyen zárt.
22 helyezési pont



SIPŐCZ RICHÁRD.
A Széchenyi Egyetem SE tizennyolc esztendős reménysége ebben az évben már a felnőttek között is nagyot dobott, bronzérmet szerzett a Budapest Grand Prix-n. A junioroknál a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is bronzérmet nyert, az U23-asok között pedig Európa-bajnoki címet szerzett.
16 helyezési pont



MAMIRA LUCA
A Toto Sport tizenöt éves reménysége ragyogó évet zárt: két Európa-kupa aranyérem után második lett a varsói ifjúsági Európa-bajnokságon, majd magabiztos győzelmeket aratva világbajnoki címet szerzett az ifjúságiak kazahsztáni csúcstalálkozóján.
7 helyezési pont



GŐZ ROLAND.
Az MTK Budapest húszesztendős versenyzője valósággal berobban ebben az évben a nemzetközi mezőnybe: a junior Európa-bajnokságon és a húsz éven aluliak világbajnokságán egyaránt a döntőig menetelt, s ezüstérmet akasztottak a nyakába, zárásként megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot Izsevszkben.
6 helyezési pont



KARAKAS HEDVIG. A BHSE huszonkilenc éves judósa öt esztendő után ismét Grand Prix-viadalt tudott nyerni, ezúttal Taskentben állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Három nagyon értékes bronzérmet is begyűjtött az IJF World Tour versenyein: a bakui Grand Slam, a marrakesi és a budapest GP dobogójára is felállhatott.
3 helyezési pont



UNGVÁRI ATTILA. A Ceglédi VSE harmincegy esztendős judósa szerezte a magyar küldöttség egyetlen érmét a minszki Európa Játékokon – amely a sportág Európa-bajnoksága volt, a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A hazai publikumot is megörvendeztette: bronzérmet szerzett a nyári Budapest Grand Prix-n.
2 helyezési pont



 

A JUDOINFO ÉV JUDÓSA SZAVAZÁS
EDDIGI DOBOGÓSAI

2019
1. Özbas Szofi
2. Tóth Krisztián
3. Sipőcz Richárd

2018
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Pupp Réka

2017
1. Csoknyai László
2. Tóth Krisztián
3. Csernoviczki Éva

2016
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Tóth Krisztián

2015
1. Gercsák Szabina
2. Karakas Hedvig
3. Csernoviczki Éva

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011
1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva

Kapcsolódó cikkek:
Tóth Krisztián 2018 legjobb magyar judósa!
Csoknyai László 2017 legjobb magyar judósa!
Ungvári Miklós 2016 legjobb magyar judósa!
Gercsák Szabina volt 2015 legjobb magyar judósa!

Tóth Krisztián volt 2014 legjobb magyar judósa!
Csernoviczki Éva 2013 legjobbja
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi Dániel 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Fotók: EJU, IJF, MJSZ)