Megkezdődött az új, ezúttal három esztendős olimpiai ciklus, amelynek során néhány szabály megváltozik, ezekről számol be a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) példákkal is illusztrált videója.



Az olimpiai kvalifikációs rendszer nem változik, 2022. június 24-én Ulánbátorban rajtol (a második kvalifikációs esemény a július 8. és 10. között következő budapesti Grand Slam Hungary lesz!), és 2024. június 23-án ér véget.

A világbajnokságon csak a felnőtt világranglista első száz helyezettje, illetve a junior-rangsor legjobb tizenhatja indulhat. Az IJF sportigazgatója fogja kijelölni a napot, amikor a világbajnokságra való nevezéshez kell használni az adott világranglistákat. A junior- és ifjúsági világbajnokságokon a rendező ország kérhet úgynevezett szabadkártyát a hazai versenyzők részére, úgy hogy az ország kvótát ne lépje túl – a kérelmet az IJF sportigazgatója bírál majd el.

Megváltozik a mérlegelések időpontja, a jövőben a küzdelem napja előtt 18 órakor kell majd mérlegre állni. Új judogi kontroll szabályok lépnek érvénybe, nagy szerepe lesz majd az előzetes judogi kontrollnak, az itt szabálytalannak minősített judogi pótlására a versenyzőnek kell módot találnia, a hivatalos judogi kontrollnál elutasított felszerelés esetén ugyanis nem léphet tatamira. A rendező ország a hivatalos judogi támogatókkal lehetővé fogja tenni az új judogi megvásárlását a helyszínen és a hátszám felvarrásához szükséges szolgáltatást is biztosítják. Ha ennek a versenyző nem tesz eleget, akkor diszkvalifikálják. A judogi átfedése az övnél a korábbi húsz centiméterről huszonötre növekszik. A „szoknyának” fednie kell a versenyző fenekét – itt is öt centiméterrel nő a megengedett legkisebb méret.

Ami a küzdelmeket illeti: nem fog pontot érni a „megtört” akció, csak a folyamatos akciókért lehet majd pontot adni. Vazari jár majd azon dobásokért, amelyeknél az uke teste – a tatamival legalább kilencven fokot bezárva – az oldalára esik, még akkor is, ha a karja, könyöke a teste alatt van vagy a váll és a hát felső része érkezik a tatamira. Továbbra is vazari jár majd azért, ha az uke mindkét könyökével és/vagy mindkét kezével akadályozza meg a hátára esést, ebben az esteben ráadásul intés is jár majd az ukénak.

Nem jár majd pont az olyan kontatechnikáknál, amelynél a tori válla már földet ért és az uke onnan fordítja őt a hátára (a negatív ledöntés nem pontozható). Nem jár pont a torinak a fordított válldobásért (reverse szeoi nage), sőt, ennek a technikának az alkalmazásáért intést kap a tori.

Bizonyos esetekben engedélyezett lesz a lábfogás, például egy dobástechnika végső fázisában, illetve abban az esetben, ha ez már egy földharctechnika előkészítésében játszik szerepet.

A fogások esetében a hajtóka és gallér együttes fogása engedélyezett, amíg a tori támadásra használja. Az övfogás, az egyoldalas fogás, a keresztfogás, a pisztolyfogás és a zsebfogás nem tradicionális fogás, de alkalmazható, amíg a dobás előkészítését szolgálja. A fogásbontásért abban az esetben intés jár, ha nem követi azonnali fogásfelvétel.

A küzdelem közbeni övlevétellel járó szerelés igazítás (amelyre nem a bíró szólított fel) egyszer engedélyezett, ezt követően intés jár érte. Ugyanez igaz a „hajgumizásra” is. A head diving (támadás indítása úgy, hogy a tori feje ér először földet – bármilyen irányban, az Ono-féle ucsimata is –, vagy támadás kivédése úgy, hogy az uke fejre érkezik) rendkívül veszélyes, azonnal leléptetéssel jár.

A részletes és pontos szabályváltozásokról nemzetközi bíróink számolnak majd be a hagyományos szemináriumot követően, de fontos, hogy a változások már a január végi portugál Grand Prix-n életbe lépnek.



A Magyar Judo Szövetség bíró bizottságának dokumentumai a változásokról

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: IJF
MJSZ)